Svijet

Prokurdska partija: 97 poginulih, 400 povrijeđenih (VIDEO)

Turska prokurdska opoziciona Narodno-demokratska partija (HDP) saopštila je večeras da je broj poginulih u snažnim eksplozijama bombe u samom centru Ankare povećan na 97, javio je Rojters.
Prokurdska partija: 97 poginulih, 400 povrijeđenih (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju se navodi da broj stradalih može da bude i veći, s obzirom na to ima teško ranjenih, a navedeno je i da je oko 400 ljudi povrijeđeno.

Turski ministar zdravlja je ranije danas kazao da je stradalo najmanje 86 ljudi, dok je 186 osoba povrijeđeno.

Lokalni mediji javljaju da su se eksplozije dogodile na raskrsnici u blizini željezničke stanice. Turski zvaničnici smatraju da je riječ o terorističkom napadu, a istraga za sada pokazuje da je riječ o bombašu samoubici.

Reporter agencije Rojters sa lica mjesta navodi da više od 20 beživotnih tijela leži prekriveno zastavama i transparentima.

Predstavnici turske vlade ocijenili su kao teroristički akt eksploziju u Ankari, a istražni tim smatra da je za eksploziju odgovoran bombaš samoubica.

Turski premijer Ahmet Davutoglu održaće tim povodom sastanak sa šefovima bezbjednosnih snaga, saopštio je kabinet premijera.

1010ankara2

Državna agencija Anadolija saopštila je ranije da je riječ o bombašu samoubici, ali nije jasno navela izvor te informacije.

Eksplozije su se dogodile tokom "Marša mira" - protesta protiv sukoba države sa kurdskim militantima na jugoistoku Turske.

Na internetu se pojavio i prvi snimak eksplozije.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan snažno je osudio dvostruki bombaški napad u Ankari ističući da su meta napada bili jedinstvo države i njen mir.

Erdogan je pozvao na "solidarnost i odlučnost kao najvažniji odgovor na teror", navodi se u saopštenju kancelarije predsjednika.

 

Izvor: b92.net

Portal Analitika