Zanimljivosti

Ovo je žena koja je svijetu saopštila najstrašniju vijest koju je do tada čuo

Sa nepunih 28 godina, tek je pravila prve korake u novinarstvu, ali je bila dovoljno hrabra i uporna da ode u Poljsku i prva svijetu saopšti da je počeo Drugi svjetski rat.
Ovo je žena koja je svijetu saopštila najstrašniju vijest koju je do tada čuo
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kler Holinvort je rođena 10. oktobra 1911. godine u Engleskoj. Nakon tri dana svog novinarskog posla, nije ni slutila da će postati ono što je danas, ikona novinarstva.

Probijala se kroz novinarsku industriju, a imala je nekoliko vezica i malo iskustva. Tako je došla do "Dejli Telegrafa". Odlučna da pokaže svoju sposobnost, ubijedila je urednika da je pošalje u Poljsku, kako bi izvještavala o mogućem ratu.

Jednog dana je vidjela je stotine njemačkih tenkova duž granice. Pozvala je svog prijatelja Robina Henkeja, drugog sekretara u Britanske ambasade u Varšavi.

"Robine", rekla mu je, "počeo je rat."

On je dgovorio kako su to gluposti, jer vlade još uvijek pregovaraju, a ona je izbacila slušalicu kroz prozor, kako bi ga zvuk tenkova ubijedio.

Ubrzo je obavijestila urednike i vlast.

Bila je neustrašiva: Kler je nastavila da izvještava. Iako svi govore, kako je neustrašiva, ona je govorila da se mnogo puta plašila, ali je to nije spriječilo. Putovala je sa "a T and T", kako je ona skraćeno zvala pisaću mašinu (typewriter) i četkicu za zube (toothbrush). Uz sebe je radi sigurnosti imala i mali revolver s biserniom drškom. Bilježila je važne istorijske trenutke, a bila je uporna u izvještavanju s mjesta na kojima je buktio rat.

Njena karijera puna je nevjerovatnih dešavanja. Bila je optužena sa više strana da je špijunka MI6 poljske tajne policije. Izvještavala je o građanskim ratovima u Alžiru i Adenu (Jemen). Bila je prva zapadna novinarka, koja je izvještavala iz Kine, nakon kulturne revolucije. Pratila je i ofanzivu generala Ervina Romela, poznatijeg kao "Pustinjska lisica" na Sjevernu Afriku. Pisala je o Indijsko-pakistanskom ratu.

Borila se za tuđi život: Rat nije pratila samo kao novinarka, nego je pomagala ljudima da umaknu nacistima. Oko 3.000 stanovnika je svojom krijumčarskom taktikom maskirala u mještane, a tako je dobila i nadimak Skarlet Pimpernel.

Uspjela je da oslobodi svog kolegu, koga su oteli alžirski pobunjenici. Povela je sve kolege pod parolom "neće ubiti sve svjetske novinare" i njena taktika je upalila, jer su pobunjenici shvatili da su uzeli veliki plen.

Postala je ikona: Uprkost često nemoralnoj prirodi svoje struke, ona je shvatavši značaj podrške drugim ženama, pomagala konkurenciji. Izgradila mrežu sa novinarkama u Kairu i Sjevernoj Africi, uključujući i Martu Gelhorn, koja je bila sa Ernestom Hemingvejem. Decenijama kasnije, ona je idol generacijama.

"Nove generacije obično gledaju na nas kao pionire, a mi to nismo", kaže.

„Mnogi od nas, koji su kasnije doošli, i generacije poslije nas, osvrću se i ponosni su na nju", kaže Kristijana Amampur, ratna reporterka CNN-a, "Kler je pionirka i to je žena na koju treba du budemo ponosni i da joj budemo zahvalni."

Lord (Alan) Vaston kaže da nije bilo nijedne žene reportera, kada je on postao emiter i da je zato bitno da se sjetimo, ko su pionirke.

Danas živi u Hong Kongu, a uskoro će proslaviti svoj 104. rođendan. Iako je toliko uradila njeno ime je dugo bilo zaboravljeno. Porodica se nada da će ova priča oživjeti sjećanje baš na njen rođendan i poziva ljude da priču o njenom životnom dostignuću dijeli uz hešteg #CelebrateClare.

Izvor i foto: 24sata.rs

Portal Analitika