Region

Izjednačiti crnogorsku i hrvatsku zajednicu sa ostalim nealbanskim zajednicama

Unija Crnogoraca Kosova, kao krovna organizacija svih kosovskih Crnogoraca podržana od Vlade Crne Gore i predsjednika Crne Gore, zahtjeva od skupštinskog odbora za zajednice, predsjednika Skupštine Kosova, predsjednice Kosova i Vlade Kosova, da iznađe način kako bi Crnogorci i Hrvati na osnovu Zakona o civilnoj službi iz 2010 godine, a na osnovu člana 11, bili adekvatno zastupljeni u javnim institucijama, centralnom i lokalnom nivou, a unutar predviđenih 10 odsto sa svim ostalim nealbanskim zajednicama kako i predviđa navedeni zakon.
Izjednačiti crnogorsku i hrvatsku zajednicu sa ostalim nealbanskim zajednicama
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„S obzirom  da je skupštinski odbor formirao grupu za nadgledanje primjene člana 11 Zakona o civilnoj službi, insistiramo da se iznađe model kako bi predstavnici  Crnogorca i Hrvata bili uključeni u isti i shodno navedenom imali mogućnost zapošljavanja na jedan pravedan i korektan način kao i sve druge zajednice“, navodi se u saopštenju predsjednika Unije Crnogoraca Kosova Slobodana M. Vujičića.

Iz pomenute partije napominju da su Crnogorci i Hrvati od 2011 godine prepoznati kao zajednica u Zakonu o promovisanju prava zajednica i njihovih pripadnika na osnovu čega su stvoreni svi preduslovi da se i za ove dvije zajednice primjenjuje Zakon o civilnoj službi.

„Na taj način bi crnogorska i hrvatska zajednica bila ohrabrena, ali bi isto tako na najefikasniji način kosovske institucije spriječile asimilaciju i diskriminaciju nad Crnogorcima i Hrvatima, što je u ostalom i ustavna obaveza Vlade i ostalih institucija Kosova“, zaključak je saopštenja dopstavljenog Portalu Analitika

Portal Analitika