Turizam

UNDP: Niskokarbonski zeleni turizam dobro rješenje za Crnu Goru

Dvodnevna „Međunarodna konferencija o niskokarbonskom turizmu“, koju zajednički organizuju Centar za održivi razvoj/UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, otvorena je danas u Miločeru.
UNDP: Niskokarbonski zeleni turizam dobro rješenje za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Konferencija je okupila veliki broj učesnika iz zemlje i inostranstva, koji će razmatrati  prednosti razvoja održivog, niskokarbonskog turizma, analizirati savremeno poslovanje i izazove ekonomskog rasta, u kontekstu smanjenja emisija štetnih gasova u sektoru turizma, i razmijeniti iskustva i primjere najboljih praksi iz ove oblasti.

"U cilju očuvanja kulturnog integriteta, poštovanja osnovnih ekoloških principa i zaštite biološkog diverziteta, kao i pronalaženje najboljeg balansa između ekonomskih, socijalnih i ekoloških zahtjeva, donešeni su principi i smjernice za održivi razvoj turizma, kao okvir koji se primjenjuje tokom izrade strateških dokumenata i planova", kazala je Olivera Brajović, prilikom otvaranja prve Međunarodne konferencije o niskokarbonskom turizmu.

Generalna direktorka Direktorata za turistički razvoj i standard, istakla je tom prilikom da je evidentna potreba turističkog sektora da brzo reaguje na klimatske promjene, ukoliko teži da se razvija na održiv način, što zahtijeva uvođenje niza aktivnosti za smanjenje emisije gasova staklene bašte u sektoru turizma, prilagođavanje turističke privrede i destinacija na promjene klimatskih uslova, kao i primjenu novih i postojećih tehnologija za poboljšanje energetske efikasnosti.

"Crna Gora treba da razvije i omogući usvajanje pravnog i regulatornog okvira, koji uvodi stroge zahtjeve i standarde za smanjenje emisija CO2 u prostorne planove i projekte za razvoj turizma. U tom cilju Ministatstvo održivog razvoja i turizma je 2009. godine pripremilo i Priručnik za smještajne objekte "Divlja ljepota", koji treba da pomogne izgradnju nove generacije ekonomski i ekološki održivih "Wild Beauty" rizorta i Eco lodge, sa nultim emisijama CO2 u Crnoj Gori", kazala je Brajović. Ona je istakla da očekuje da će ova konferencija na najbolji način, kroz prezentaciju testiranih rješenja, pokazati kako upravljati čitavim procesom i iskoristiti potencijalne benefite na najbolji način.

Na ceremoniji otvaranja govorila je i Fiona Mekluni, stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori.

Mekluni je podsjetila na činjenicu da putovanja i turizam spadaju među najveće privredne grane u svijetu, te da samim tim imaju značajan uticaj na životnu sredinu, rekavši da će konferencija ponuditi uvid u to kako niskokarbonski pristup nudi novi okvir poslovanja, koji turističkim preduzećima omogućava pozitivan uticaj na životnu sredinu, društvo i biznis.

"Kao uslužna djelatnost, turizam se oslanja na svoje klijente, turiste, da odigraju svoju ulogu kao partneri u zaštiti životne sredine. Odluke koje donosimo u svakodnevnom životu utiču na planetu, njen biodiverzitet i klimu, mijenjajući svijet u kojem živimo. Turizam, s obzirom da koristi dragocjene prirodne resurse, ima značajnu ulogu u uspostavljanju ravnoteže između zaštite životne sredine i pružanja ugodnog doživljaja. Odluka Crne Gore da u partnerstvu sa UNDP razvija niskokarbonski turizam, donijeće niz dodatnih prednosti, pored smanjenja emisija gasova staklene bašte na nacionalnom i sektorskom nivou. Naime, Crna Gora privlači posjetioce svojim prelijepim prirodnim pejzažom i istorijskim i kuturnim dobrima, zato je neophodno da turistička industrija dalje valorizuje i unaprijedi ta dobra, povećanjem kapaciteta održivog turizma Crne Gore. U tom smislu, predstojeću godišnju Konferenciju o klimatskim promjenama u Parizu 2015, vidim kao važnu priliku da Crna Gora predstavi svoju odlučnost  da ubrza zeleni rast i održivi razvoj", zaključila je Mekluni.

Direktorica Centra za održivi razvoj/UNDP Jelena Janjušević, podsjetila je da je turizam jedna od ključnih privrednih grana u mnogim državama širom svijeta. Turizam doprinosi  ekonomskom razvoju– povećava nivo BDP-a, kreira nova radna mjesta i investicije. Međutim, turizam je veoma zavistan od stanja i kvaliteta životne sredine, jer je jedan od njenih najvećih korisnika.

"Stanje u koje je čovjek doveo planetu zemlju ne ostavlja nam prostora ni za jedan izgovor, niti bilo koju drugu opciju ili plan B, osim one da je ekonomski razvoj koji čuva i brine se za planetu, jedini mogući vid razvoja".

Janjušević je istakla da današnjom konferencijom dajemo doprinos globalnim naporima i trendovima smanjenja uticaja turizma i razvoja na klimatske promjene.

Niskokarbonski zeleni turizam je dobro rješenje za Crnu Goru jer unosi ravnotežu u nesklad koji nastaje kao rezultat ubrzanog ekonomskog rasta i visoke emisije CO2. To je put koji dobrobit donosi svima u turističkom lancu. Njime se postiže viši kvalitet turističkih iskustava, štede resursi i smanjuju emisije štetnih gasova a istovremeno stvara dobar ambijent za poslovanje, zaradu i nova radna mjesta. Uz minimalan negativan uticaj na prirodno okruženje, razvoj niskokarbonskog turizma omogućiće jačanje međunarodne pozicije Crne Gore kao zelene destinacije i predstaviti je kao jednog od lidera u ovoj oblasti.

Na Konferenciji su, između ostalih, govorili potpredsjednica Svjetskog savjeta za putovanja i turizam, Helen Marano, šef kancelarije Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj Đulio Moreno i suvlasnik kompanije Montenegro Stars Hotel Group, Žarko Radulović.

Konferencija se organizuje u okviru projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma“, vrijednog tri miliona dolara, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a realizuje Centar za održivi razvoj/UNDP, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Portal Analitika