Društvo

Žanina porodica zahvalna svim humanim ljudima

Mnogi Novljani su ove sedmice "na nogama", jer prikupljaju neophodna novčana sredstva za liječenje naše sugrađanke, 26-godišnje Žane Međedović iz Bijele, kojoj je dijagnostifikovan agresivni oblik raka limfnog tkiva u medijastinumu.
Žanina porodica zahvalna svim humanim ljudima
Portal AnalitikaIzvor

Ona se od 23. septembra nalazi na liječenju u jednoj klinici za onkologiju u Njemačkoj, Malterser St. Franziskus, gdje bi trebalo da boravi, najvjerovatnije naredna tri-četiri mjeseca. Iako se ne može precizno reći, za nastavak liječenja Žani je neophodno oko 50 hiljada eura. Sa njom u Njemačkoj boravi porodica koja joj svakodnevno pruža podršku i neophodnu njegu.
Sve je počelo krajem avgusta kada je Žana počela da osjeća prve nesnosne bolove u grudima koji su joj "stezali" pluća i otežavali disanje. Iz Hitne pomoći prebačena je u Opštu privatnu bolnicu Meljine, gdje joj je uspostavljena dijagnoza, a zatim je prebačena u Podgoricu, priča za Radio Jadran, Žanina školska drugarica i ujedno kontakt osoba porodice, Mima Popović:
"Njen otac uspio je da dođe do te klinike i doktora koji su jako brzo zakazali preglede i biopsiju. Nakon nalaza koji su bili vrlo brzo gotovi, na žalost uspostavljena je ta dijagnoza. Određena joj je odmah hemoterapija, jer je situacija bila urgentna. Žana se za sada ne osjeća loše, jer je solidno podnijela hemoterapiju", priča nam Popovićka.
Iako su jači bolovi krenuli tek od kraja avgusta, Mima kaže da se Žana prije toga dugo osjećala umorno. No, svi su mislili da je to posljedica sezonskog posla. Popovićka navodi i da se tačno vrijeme Žaninog oporavka u Njemačkoj ne zna, jer će sve zavisiti od toga kako njen organizam bude podnosio terapiju.
Porodica Međedović izuzetno je zahvalna svim ljudima koji su se ovih dana "aktivirali" i počeli da prikupljaju novac kako bi njihova Žana nastavila život i sve aktivnosti, baš kao i njeni vršnjaci, prenosi nam Mima Popović.
Sa druge strane, veliki broj Novljana ovih dana pokreće razne akcije prikupljanja novca, bilo da je riječ o društvenim mrežama, obavještenjima na plakatima do konkretno štandova za prikupljanje novca koji su od danas "aktivni" u Igalu i na Trgu Nikole Đurkovića.
Tim povodom, noćni klub "Peoples" u saradnji sa MC Cruiser, organizuje večeras humanitarnu žurku"Veče za Žanu" – sa koje će kompletan prihod biti doniran za njeno liječenje. Uz to, lokalni bendovi nastupiće bez nadokande, a početak žurke najavljen je za 21 h. U planu je takođe organizacija velikog humanitarnog koncerta koji bi narednih dana trebalo da se održi u Dvorani Park, gdje će, ujedinjeno, nastupiti sva kulturno umjetnička društva iz grada.
Žani i dalje možete pomoći uplatom na žiro račun: 510040896326002327, na ime Ranko Međedović; devizni račun Swift-COBADEFF IBAN-ME25510040896326002327 Account- 400876851700

Portal Analitika