Politika

Vlada uspješno ispunila obaveze iz Programa pristupanja Evropskoj uniji

Vlada Crne Gore, na danas održanoj 130. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Duško Marković, ocijenila je uspješnom ispunjenost planiranih obaveza iz Programa rada Vlade za III kvartal 2015. godine i Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2015 – 2018. godine, koja je na kraju III kvartala iznad 93 odsto.
Vlada uspješno ispunila obaveze iz Programa pristupanja Evropskoj uniji
Portal AnalitikaIzvor

Izražavajući zadovoljstvo visokim stepenom realizacije i kvalitetom rada nadležnih resora, Vlada je usvojila izvještaje o realizaciji ovih ključnih dokumenata i naglasila da kašnjenje u ispunjavanju preostalih obaveze nije posljedica subjektivnih razloga, već objektivnih okolnosti koje se tiču procedura komunikacije sa Evropskom komisijom, odnosno usaglašavanja našeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.

Takođe, istaknuto je da, s obzirom na to da se radi o godišnjim programima, preostaje još 2,5 mjeseca da se pored obaveza iz IV kvartala realizuju u najvećem dijelu i preostale obaveze.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o državnom pečatu i pečatima državnih organa.  Donošenjem ovog zakona, kao i pratećeg podzakonskog akta, urediće se adekvatno pravni okvir za izradu, korišćenje i uništenje pečata države Crne Gore i pečata državnih organa.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju kojim će se riješiti problemi uočeni u primjeni važećeg zakona i stvoriti osnova za unapređenje funkcionisanja sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori. Novine se ogledaju, između ostalog,  u uspostavljanju jedinstvenog koordiniranje i rukovođenja na državnom i lokalnom nivou, poboljšanju okvira za preventivno djelovanje, formiranju  jedinica civilne zaštite, kao i definisanju stabilnog izvora finansiranja sistema zaštite i spašavanja.

Vlada je usvojila Analizu modela organizacije lokalne samouprave, sa ciljem da se sveobuhvatno sagleda da li je sadašnji monotipski model organizacije lokalne samouprave adekvatan, imajući u vidu specifičnosti i razlike između opština u pogledu broja stanovnika, veličine, privrednog i fiskalnog kapaciteta. Opšti zaključak Analize je da je, za sadašnje, značajno promijenjene okolnosti u Crnoj Gori, zbog procesa pridruživanja Evropskoj uniji, postojeći model organizacije lokalne samouprave iskoristio svoje potencijale, te da je moguća i potrebna njegova nadogradnja.

 Vlada je donijela zaključak da se, saglasno preporukama iz Analize,  pristupi  izradi Strategije reforme javne uprave za period 2016-2020. godina, samouprave.

 

Portal Analitika