Politika

Južnoafrički princ Zolani Mkiva u Crnoj Gori

Princ Zolani Mkiva, jedna od vodećih političkih i umjetničkih ličnosti Južnoafričke Republike, stigao je danas u Crnu Goru gdje će boraviti četiri dana.
Južnoafrički princ Zolani Mkiva u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Posjeta je upriličena posredstvom Uprave za dijasporu i crnogorskog iseljeničkog udruženja Montenegro-Afrika iz Johanezburga, a princ će danas i sjutra imati nekoliko sastanaka u relevantnim ministarstvima.

Kako je najavljeno, Ministarstvo kulture organizovaće u petak 9. oktobra u 20 sati u Centru savremene umjetnosti na Kruševcu veče posvećeno njegovoj poeziji.

Ideja o posjeti princa Zolanija potekla je od crnogorskog iseljenika Zorana Lagatora, predsjednika udruženja Montenegro – Afrika iz Johanezburga.

Mkiva je bio lični pjesnik i pjesnik života predsjednika Nelsona Mendele. Ujedno je i jedan od vodećih savremenih pjesnika Afrike, a smatra se da je najuticajnija ličnost u oblasti afričke kulture. Ima titulu princa jer potiče iz kraljevske porodice, a jedan je i od lidera vladajuće stranke u Južnoj Africi, kao i jedan od glavnih kandidata za budućeg predsjednika Južne Afrike. Zolani je veoma ugledan lider, diplomata, biznismen, autor i producent muzike i filmova, a između ostalog je igrao i glavnu ulogu u filmu o Nelsonu Mendeli „Dug put do slobode“. Osnivač je i presjednik Instituta za afrička kraljevstva, a predsjednik je ili član rukovodstva i mnogih drugih afričkih organizacija i fondacija.

Portal Analitika