Turizam

Radak Kukavičić na sastanku borda direktora i skupštini ETC-a u Beogradu

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Crne Gore Željka Radak Kukavičić učestvuje na sastanku borda direktora i 90. sjednici skupštine Evropske komisije za turizam i putovanja (ETC) koja se održava u periodu od 7. do 9. oktobra u Beogradu.
Radak Kukavičić na sastanku borda direktora i skupštini ETC-a u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

U radu Generalne skupštine Evropske turističke komisije (ETC) kao najvišem organu upravljanja ove organizacije, učestvuju direktori nacionalnih turističkih organizacija evropskih zemalja. Ovogodišnja sjednica se održava u prisustvu predstavnika Svjetske turističke organizacije, Svjetskog saveta za putovanja i turizam i Evropske komisije sa ciljem da se unaprijedi saradnja između najznačajnih institucija u oblasti turizma.

Radak Kukavičić je učestvujući u raspravi istakla značaj ove organizacije za međusobno povezivanje nacionalnih turističkih organizacija, razmjenu prakse i iskustava ali i doprinos kojI ETC kroz i aktivnosti radnih timova u njenom sastavu, a koji se bave istraživanjem, analizama, studijama i projekcijama, realizacijom marketing instrumenata u cilju promocije Evrope, a samim tim i svih evropskih država pojedinačno“, navodi se u saopštenju NTO.

Skupština je, kako je saopšteno iz NTO, razmotrila i usvojila izvještaje o radu ETC-a za tekuću godinu, predstavljeni su i finansijski plan za 2016. godinu, kao i plan rada za narednu godinu, sa posebnim akcentom na marketing plan promocije Evrope kao jedinstvene turističke destinacije na udaljenim tržištima. Bilo je riječi i o daljem razvoju panevropskih tematskih turističkih ruta i viznoj liberalizaciji u evropskim zemljama kao podsticaju za veći priliv turista sa drugih kontinenata.

ETC je jedna od najstarijih evropskih organizacija koja je formirana 1948. godine sa sjedištem u Briselu I okuplja nacionalne turističke organizacije iz 33 evropske zemlje.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore je punopravni član ETC-a od 2006. godine, pored toga je u dvogodišnjem mandatu i to do kraja 2015. godine član Borda direktora gdje predstavlja grupu zemalja Južne Evrope u kojoj su, osim naše zemlje, još i Turska, Kipar i Malta.

Portal Analitika