Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • PODSJEĆANJE: Kako je u Crnoj Gori na današnji dan prije 27 godina spriječen prvi pokušaj državnog udara

PODSJEĆANJE: Kako je u Crnoj Gori na današnji dan prije 27 godina spriječen prvi pokušaj državnog udara

Na današnji dan prije 27 godina spriječen je prvi pokušaj državnog udara, koji je predstavljen kao narodni bunt. Inspirator je bio Slobodan Milošević, kome je tadašnje crnogorsko rukovodstvo uskraćivalo bespogovorni ,,četvrti glas“ za kontrolu odlučivanja u federaciji. Naime, 8. oktobra 1988. jake policijske snage prekinule su miting ispred crnogorskog parlamenta i tako, bar nakratko, odložile ponavljanje novosadskog scenarija, gdje je sličnim ,,događanjem naroda“, dva dana ranije, smijenjeno tadašnje rukovodstvo Autonomne Pokrajine Vojvodine. Milošević je u ljeto 1988. godine rukovodstvo najmanje jugoslovenske republike u više navrata stavljao na probu odanosti. Međutim, ono nije pokazivalo namjeru da slijepo sluša direktive ,,velikog vožda“, pa je palo u političku nemilost. Naročito kada je Predsjedništvo CK SK Crne Gore tražilo od opštinskih komiteta da ne dozvole na svom području organizovanje takozvanih ,,mitinga solidarisanja sa Srbima i Crnogorcima na Kosovu“.
PODSJEĆANJE: Kako je u Crnoj Gori na današnji dan prije 27 godina spriječen prvi pokušaj državnog udara
Portal AnalitikaIzvor

Ipak, u avgustu i septembru održavani su takvi mitinzi širom Crne Gore. Glavni izvođač radova bio je Miroslav Šolević sa svojim ljudima iz Srbije, sa Kosova, ali i ,,domaće radne snage profesionalnih mitinga- ša“ iz Crne Gore.

Avgustovski i septembarski talas mitinga u Titogradu, Kolašinu, Nikšiću, Cetinju, Andrijevici i Murinu dobro su uzdrmali crnogorsko rukovodstvo, ali se ono još nije dalo, ostalo je „na nogama“, spremno da se suprotstavi daljoj eskalaciji populizma po trgovima. Međutim, srpski nacionalisti riješili su odlučno da nastave započeto. Glavno uporište ekspozitura organizatora tih mitinga – koji su u stvari bili namijenjeni rušenju režima u Crnoj Gori bila je IGM „Radoje Dakić“, a ispostave su formirane i u Željezari, Kombinatu aluminijuma, Pivari, ŽTP-u...

Dva dana uoči oktobarskog mitinga predsjednik sindikata „Dakića“ dobio je pismeni zahtjev od kolega iz beogradske opštine Rakovica da „Dakićevi“ radnici podrže „opravdane zahtjeve radničke klase Rakovice“, nešto ranije saopštene u Skupštini SFRJ. Predstavnici sindikata i SK „Dakića“ zatražili su od Poslovodnog odbora I direktora Draga Šofranca da se sjutradan (6. oktobra) ispred upravne zgrade održi miting solidarnosti sa radnicima Rakovice. Šofranac im je kazao da će 6. i 7. oktobra u njihovu fabriku doći delegacija iz SSSR-a radi zaključivanja važnih poslova, pa je taj miting pomjeren za 12. oktobar. Međutim, to je izgleda bila samo varka za policiju, koja je imala saznanja da je miting i bio planiran za 12. oktobar, ali da su organizatori, da bi je zavarali, požurili sa okupljanjem i odredili 7. oktobar.

Direktor Šofranac 7. oktobra otkazao je sastanak sa radnicima o povećanju plata, ali im je po njegovom nalogu saopšteno da im se vrijednost boda može povećati za polovinu zahtijevanog, što je izazvalo dalje uznemirenje. Neki analitičari smatraju da je Šofranac na taj način samo vješto odigrao ulogu koju mu je srpski lobi namijenio. Oko 11 sati radnici su se okupili pred upravnom zgradom. Ispred nje i na ogradi bili su istaknuti transparenti: „Proleteri svih zemalja, ujedinite se“, „Živjela radnička klasa“, „Dolje kapitalisti“, „Dolje foteljaši“, „Dolje lopovi“, „Dolje nesposobni“, „Hoćemo Draga“. Nešto kasnije pridružilo im se pedesetak studenata iz studentskih domova i pala je odluka da se ide ka Skupštini. Dakićevcima se usput priključuju i pojedini građani Titograda, kao i profesionalni mitingaši. Ispostaviće se da taj bunt neće teći dostojanstveno i u duhu poruka koje su bile na većem broju transparenata, već je oktobarski miting poprimio ekstremna nacionalistička obilježja. Odbor mitinga sačunjavali su inž. Pavle Milić kao i predsjednik i članovi Veselin Klikovac, Dragan Božović, Vule Radošević, Ismet Hadrijusufović i Drago Šofranac. U toku noći, na inicijativu Pavla Milića, u odbor su još ušli i dr Borislav Vučelić, Vasilije Drecun i Slavko Ivanović. 

Ispred Skupštine Crne Gore ,,dakićevcima“ se pridruživao sve veći broj ljudi. Poslije 16 časova okupljenima je pročitano 13 zahtjeva upućenih najvišim organima Crne Gore. Mitingaši su ih dobili napismeno od beogradske centrale i crnogorska vlast objektivno ih nije mogla ispuniti. Osam zahtjeva odnosilo se na probleme koje nije bilo moguće rješavati u  Crnoj Gori, već samo na nivou Jugoslavije. Traženo je da se formira vijeće udruženog rada u Skupštini SFRJ, za što su se kategorički i ranije zalagali svi subjekti Crne Gore i mnogi u federaciji. Zahtijevane su bezuslovne ostavke prozvanih crnogorskih rukovodilaca, kao i zabrana njihovog putovanja van zemlje. Zatražena je odgovornost rukovodstava RadioTelevizije Titograd i republičkog lista Pobjeda. Da bi prikrivali svoje nacionalističke namjere, organizatori mitinga služili su se parolama: „Hoćemo promjene“, „Živjela radnička klasa“, „Živio SKJ“, pjevali „Druže Tito, mi ti se kunemo“ i skandirali „Jugoslavija, Jugoslavija“... Ali, ispred Skupštine je praštalo i: „Dolje Vidoje Žarković“, „Živio Slobodan Milošević“, „Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala“, „Mi smo Slobovi, Slobo je naš“, „Listaj goro, cvjetaj cvjeće, Crna Gora u boj kreće“, „Slobodane, Slobodane, tvoji smo regruti – pobićemo, pobićemo ili izginuti“, „Izdali ste srpstvo“, „Slobodane, srpski sine, kad ćeš doći na Cetinje“…

ab1

Situacija se naglo pogoršala drugog dana mitinga, 8. oktobra  u jutarnjim časovima. Govornici su pozivali masu na obaranje legalnih institucija, čak i na rušenje objekata i druge imovine. Predsjednik Predsjedništva Crne Gore dr Božina Ivanović saopštio je mitingašima da su predsjedništva Republike i SK CG prihvatila sve opravdane zahtjeve radnika i studenata i zamolio ih da se raziđu. Mitingaši su nastavili da uzvikuju parole vrlo problematične sadržine, a jedan od učesnika je, čak, oteo mikrofon iz ruku predsjednika Ivanovića i onemogućio ga da govori. Uslijedilo je opasno komešanje, ali i divljanje pojedinih mitingaša, pa je policija, na osnovu odluka dva predsjedništva o zavođenju „hitnih mjera“ u opštini Titograd odlučila da se miting prekine. Najveći broj građana poštovao je tu odluku i pošao kućama. Radnici Željezare, koji su u toku noći došli na miting u Podgoricu sa pet autobusa i jedan autobus sa studentima iz Nikšića vratili su se natrag, bez primjedbi na postupak milicije.

Ispred Skupštine ostali su samo profesionalni mitingaši koje je milicija, ,,postupajući po naređenju“, lagano potisnula prema obližnjem parku, a pošto ni otuda nijesu htjeli da se raziđu, upotrijebljena su i sredstva prinude.

Miting koji su u Titogradu započeli radnici „Radoja Dakića“, na kojem su bili i neki profesionalci, mitingaši koji su organizovali mitinge po Vojvodini i užoj Srbiji završen je intervencijom milicije 8. oktobra. Istoga dana, šest autobusa i šezdesetak automobila radnika Željezare ,,Boris Kidrič“, koji su iz Nikšića krenuli ka Titogradu, policija je zaustavila kod mjesta Žuta greda i rastjerala ih suzavcem. Osmoro je zatražilo ljekarsku pomoć. Saopšteno je da su povrede nastale „isključivo prilikom bježanja od suzavca niz strmi teren“. Intervencija milicije pred crnogorskim parlamentom i Žutom gredom poslužiće kao jedan od udarnih propagandnih aduta u kvalifikovanju tadašnje republičke vlasti kao „antinarodne“, koja bije ,,nedužne radnike“. Ono što nije uspjelo organizatorima protestnih mitinga tokom oktobra, Milošević i njegovi sljedbenici u Crnoj Gori ostvarili su nekoliko mjeseci kasnije, u januaru 1989. Tada je crnogorsko rukovodstvo, sličnim ,,događanjem naroda“, naćerano da podnese kolektivnu ostavku. Milošević je tako obezbijedio ,,četvrti glas“.

Pobjeda

Portal Analitika

Komentari (20)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
v vladika_neregistrovani
04.09.2023. 08:47

zao mi je ,ali što vrijeme prolazi,to više uvidjam da ste i vi Partijski list,koji ne pušta sve komentare bez obzira na njihovu tačnost i objektivno iako dijelim većinu vaših nazora.Pazite mogli bi ste završiti kao komunist . šteta.

0
0
G Guest_98410
08.10.2015. 18:06

"plus O"-"minus 2 i više"= ruralna pišariola...oj haaa"tost crnogorče"...!

0
0
G Guest_98410
08.10.2015. 18:00

"Šedi krivo zbori pravo"-i doći ćeš do željene istine! Dakle,do 1991 godine>>(pune dvije godine-poslije ABlejanja-kontrarevolucije)<< za Mila,Sveta,Filipa.. nije se ni znalo-ni čulo-niti ih je bilo po mitinzima! Bii su neki drugi-koji su "lepršali-dolepršali"na VLAST,predvođeni Rajom Kontićem i nekim drugim i Nikšićkim-"gladnim proleterima".. u Crnoj Gori i kasnije u Beogradu..! Uglavnom "gladni proleteri" sa obala Bistrice-Zete-Morače-Rijeke Crnojevića i Skadaskoga jezera...?To što se poslije desilo(1991 i dalje)-"pitajte vas u zrcalu"-dal ste to vi-oni koji ste izlazili na izbore i glasali za ovu i ovakvu "vlast i opoziciju"...?! Dragi vi "poslije je...nema kajanja"-bez da se rodi-neonošče-nalik onima u "zrcalu"-tvome/vašemu/njihovome...?!

0
0
G Guest_95810
08.10.2015. 12:28

Ono što nije uspjelo organizatorima protestnih mitinga tokom oktobra, Milošević i njegovi sljedbenici u Crnoj Gori ostvarili su nekoliko mjeseci kasnije, u januaru 1989. Tada je crnogorsko rukovodstvo, sličnim ,,događanjem naroda“, naćerano da podnese kolektivnu ostavku. Milošević je tako obezbijedio ,,četvrti glas“. Može li mi Portal analitika nabrojati te Miloševićeve sljedbenike, koji su bili četvrti glas. Da nije jedan od sljedbenika bio i Milo Đukanović, ili samo Momir, Sveto...nabrojaste sve osim imena onih koji su nam uništili živote i onih koji su mrzjeli šah zbog šahovnice. Portal analitiko, nećete moći izuzeti Mila iz ratnih razaranja 90-tih. Postoje ljudi koji imaju video i audio zapis. Zločine ne zastarjevaju...

4
0
A Analitičar
08.10.2015. 22:19

Istini za volju, M.Đ. uobšte nije bio u CG u vrijeme ovijeh dešavanja. Pozvan je na gotovu rabotu da kao "junoša" preuzme mjesto premijera. Od nekoga ko nema ni 30 godina ne može se po defaultu očekivat mudrost, dalekovidost i nezavisnost. Ako on danas priznaje svoje zablude iz toga vremena, ne morate se upinjat kako biste pokazali da je bio isti kao i ostali. Njegova "silazna putanja" odpočela je ubrzo po sticanju nezavisnosti, jer pokazalo se da nije sposoban nosit se s izazovima moći.

0
0
v vladika_neregistrovani
04.09.2023. 08:05

@Analitičar razaranje države i"vospostavljanje " ovoga što imamo danas nemoze se abolirati " greškama iz mladosti" a pogotovo ne cascavanje istoga za počinjemo!

0
0
G Guest_0735
08.10.2015. 12:26

nevjerovatno je kako je pamćenje naroda kratko. a pogotovo ovog radnog naroda :)

0
0
G Guest_58732
08.10.2015. 09:39

Kada sada sa ove daljine gledate ove slike vidite KOMUNISTICKU IKONOGRAFIJU a ne NACIJONALISTICKU ?? Ovakva ikonografija je bila i U PRISTINI od iredente sa naglasenim TITOVIM slikama u SARAJEVO nesto manje ih je bilo u SRBIJI i HRVATSKOJ-mozda najmanje itd.....

5
1
G Guest_49282
08.10.2015. 10:38

Jole Drinjak,penzioner Prčanj: Teško je komentarisati-u uslovima kada se /ne/zna ime "naručioca" i "tvorca" napisa:" Kako je u Crnoj Gori na današnji dan..."?! Jer preskočiti mitinge iz avg. 1988(Titograd) i iz sep. 1988(Nikšić)-bez dileme, oktobaraski miting- je,malo više od ništa! Zato je moje mišljenje-uz doopitanje:A zašto nije "N/N "tvorac-autor"-konsultovao onog odgovronog-čimbenika iz UDBE-koji je u tom vremnu pravio "zbilješke"-o "događanju naroda u CG"-a poslije ,na osnovu"zabilješki" pisao knjige-koje dariva po pokajanjima-diljem Katunske nahije...? Istina(šćer vremena!) će isplivati-tek onda kada neko stisne petlju pa se "popiški na svoje junaštvo" i objelodani imena i prezimena-čimbenika LAKEJA kasapina sa Dedinja-koji su sprovodili u "život" ideje SANU i S. Milošegvića "..Iz tri dela-opet će nam biti cela..."? Dakle-današnjnji mimohodi čopora papkara-od planina pa do mora-je "finiš" dovršetak -naše zbilje iz 1988/89.g.-u predvečerju ulaska u NATO-kasnite om-breee-kasnite!

1
2
G Guest_58732
08.10.2015. 11:31

1988(Titograd) i iz sep. 1988(Nikšić)- I ti MITINZI su tada imali DEMOKRATSKO slovo -SRBI sa kosova su cerani i MALTRETIRANI od ALBANSKE VECINE koja imala zastitu USTAVA SFRJ ali ne i manjina SRPKA imate mnoge slucajeve koji su tada izasli nijesu se mogli sakriti na vidjelo slucaj "BOCA i MARTINOVIC" iredenta je u ilegali radila itd...TI MITINZI (ja na njima stvarno nijesam odio), ali znam da TRG tadasnji IVANA MILUTINOVICA mali je bio da primi sve pristalice koji su podrzali da se DRZAVA SFRJ okrene i zastiti SRBE na KOSOVO koji su tada bili tih OAMDESETIH godina ugrozeni ?

4
3
G Guest_87954
08.10.2015. 09:13

tada je fu..ra smijenila najcasnije crnogorce i nikad vise jugoslovenski narodi nece zivjeti kao sto su zivjeli.Evo Pedja Bulatovic je opet ispred skupstine i nesto bi da popravi jer mu kolac nije koliko drugim lijepim mladim i pametnim.STOTINE HILJADA MRTVIH srusena Jugoslavija i sad nam podrsku za ulazak u EU daju Rumunija Bugarska Ceska Madjarska itd.Jedan od mitingasa tada je sa govornice vristao:NIKO MENE NEMOZE TAKO MALO DA PLATI KOLIKO JA MOGU MALO DA RADIM.NIKO MENE NE MOZE NATJERATI DA RADIM ZA 1000 MARAKA.Kako ovo sad zvuci nadrealno.Naravno za ovo je kriva CIJA KOMINTERNA VATIKAN I DIZNILEND docim Slobodan Milo Sveto Momir Pedja Milica nemaju nikakve greske

8
0
v vladika_neregistrovani
04.09.2023. 08:23

@Guest_87954 zaboravio si i Mila inace sve je tako !

0
0
G Guest_8203
08.10.2015. 08:36

Ne znam ko je autor ovog teksta ali je vrlo jednostran i obojen pristrasnošću prema današnjoj vlasti koja je 100 % antisrpski nastrojena i protiv bilo kakvih demokratskih promjena a kamo li stvaranja građanskog društva kojeg promovišu. Ovo po malo miriše na pripremu terena za razbijanje protestnog mitinga mada ne mora da znači. No bilo kako bilo ovi protesti su samo početak a kraj režima je veoma blizu.

3
17
G Guest_58732
08.10.2015. 08:25

Ja sam covjek od PROMJENA. Zivjeli smo u KOMUNIZMU do tada, zivjelo se krajem tih OSAMDESETIH vrlo LOSE bilo je nestasica roba plate male goriva nije BILO A nije SANKICIJA BILO zivjelo se NA BONOVE na PLECKE na davanja sintikata TRAMPA mjesu plate itd,,,, DAKLE JA SA GLEDAO da PROMJENE treba mislijo sam a RUSIIMO KOMUNIZAM da idemo u SLOBODNI KAPITALIZAM-kunem vam se BOGOM da sam tako mislio ,nijesam obracao paznju na parole sadrzine „Živio SKJ“,„Druže Tito, mi ti se kunemo“„Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala“,MOJU PAZNJU su zaokupljale parole sadrzine-Jugoslavija, Jugoslavija“.„Hoćemo promjene“,„Dolje foteljaši“, „Dolje lopovi„"Živio Slobodan Milošević“-jer tada Slobo nam je bio nada za te PROMJENE. OVO JE moja PERCEPCIJa tih hladnih OKTOBARSKIH dana 1989.godine. ODGOVARAM na svaku repliku? Samo bez gadjanja BOCA !

7
11
G Guest_58732
08.10.2015. 09:13

Posle desavanja ubrzo sam uvidio da smo PREVARENI -dugo sam bio simpatizer REFORMSKIH snaga Ante Markovica zelio sam Jugoslaviju onda sam donio odluku da ne stojim pasivno da pripadnem jednoj partiji i da ucestvujem i dalje u POLITICKOM zivotu svog NARODA mislio sam se kojoj partiji BILE su 3.(TRI) tada koje su zaokupljale moju PAZNJU . 1.Narodna STRANKA Novaka Kilibarde, LSCG, REFORMSKE SNAGE, DPS nije nikada kako tada tako i kasnije nije ulazio u moju opciju (da jeste bilo bi bolje mojoj guzici ali ne i dusi) iskljucio sam reformske snage jer sam vidio da je vec utopija sacuvati Jugoslaviju, Narodna stranka je dijelila moj vjerski identitet ali prenaglaseno i odustao sam, ISTINA da budem LSCG takodje je dijelio identitet ali nekako mi se cinilo da mala crna gora samostalno imala bi EKONOMSKIH poteskoca kako tada tako i danas MISLIM nijesam imao vise izbora (naravno u to vrijeme LSCG nije govorio da SRBI nijesu CRNOGORCI o CRKVI nije bilo mnogo price i ja uzmem knjiz

4
5
d danilo s.
08.10.2015. 10:34

Guest 58732 - Zamalo covjek da nasjedne na vasu dirljivu pricu o vasoj "demokraticnosti"? Ne znam iz kojih razloga volite PA, ali da cesto zloupotrebljavate ovu javnu tribinu, nema sumnje. Prije svega, uporno odbijate da postujete etiketu i da ne pisete velikim slovima. Osim toga vi ste nedvosmisleno idejni zastupnik velejsrpstva i SPC. To je vase pravo, naravno, ali nemojte da se krijete iza demokratije - ka ovi jado-celnici DF-a. Klero-nacionalizam i demokratija nemaju nista zajednicko. P.S. Nijesu nikada Crnogorci negirali Srbe - vec je bilo (i sada je) - obratno. Vasa crkva (SPC) je najveci politicki neprijatelj slobodne i nezavisne CG i Crnogorskog naroda.

8
5
G Guest_58732
08.10.2015. 11:41

,,,,,,da postujete etiketu i da ne pisete velikim slovima. Osim toga vi ste nedvosmisleno idejni zastupnik velejsrpstva i SPC.,, Rekao sam da moja velika slova APOSTROFIRAJU i daju AKCENAT "rijeci", ne znam u cemu je KVAKA i kakva smisao ETIKE ima veliko ili malo slovo mene je isto samo kazuje u mom kontekstu na BIT sustinu -jedino mozda kvari GRAMATIKU nista drugo. A sto se tice mog VELIKOG SRPSTVA ono je u kontekstu MIRA,VJERE PRIPADNOSTI a ne RATA -nije mi jasno vase APOSTROFIRANJE dje kazete...... idejni zastupnik velejsrpstva i SPC.,,..Sto se tice ZASTUPSTVA SPC u CRNOJ GORI jeste istina je slazem se, ali si zaboravio da dodas i da sam IDEJNI ZASTUPNIK MONARHIJE i kralja iz dinastije Petrovic-pa onda slazi kockice dje se nalazim a i dodaj moj ideoloski stav ka LIBERTARIJANIZMU kojem dajem PROSTORA.

3
3
G Guest_58732
08.10.2015. 08:16

Hvala analitici na TEKST na PODSECANJE -sto je jako DOBRO, Zato ja i cijenim ovaj PORTAL mada smo razlicitih ideoloskih misljenja ali ona postuje moje stavove iako ih ne prihvata i pusta slobodu mojih komentara i ja sam ZAHVALAN na tome . ja kao UCESNIK MASE kao obicni gradjanin a kako tada tako i danas koji isto ide i na ove SATORI mitinge dacu moje iskreno misljenje i STAV zasto sam ja isao na MITING te 1989.godine to cu pokusati sazeti u SLEDECI komentar VRLO sam ISKREN i BIO NAIVAN tada sada NIJESAM a objasnicu i sada ozbiljnim i iskrenim komentatorima zasto sada idem itd,,,,

8
9