NATO

KONJEVIĆ: Bezbjednost koju donosi NATO uslov za dolazak ozbiljnih investitora

Bezbjednost koju donosi NATO uslov je za dolazak ozbiljnih investitora, poručio je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević. On je, na tribini o NATO-u održanoj u Bijelom Polju, kazao da emocije zbog NATO bombardovanja treba poštovati, ali da to ne može biti razlog za odustajanje od članstva.
KONJEVIĆ: Bezbjednost koju donosi NATO uslov za dolazak ozbiljnih investitora
Portal AnalitikaIzvor

Članstvo u NATO Crnoj Gori obezbjeđuje bezbjednost, stabilnost i brži ekonomski razvoj. Još uvijek jaka emocija kod nekih zbog bombardovanja SRJ, mora se razumjeti i poštovati, ali to nije razlog da Crna Gora ne pristupi društvu najrazvijenijih zemalja svijeta, kazao je Konjević.

"Ako dozvolite sadašnjosti da se sveti prošlosti, izgubili ste budućnost. Bez političke i bezbjednosne stabilnosti nema ulaganja. Članstvo u NATO garantuje investitorima sigurna ulaganja. Takođe, način odlučivanja u Alijansi garantuje Crnoj Gori da će da se pita u tom Savezu i da će imati pravo veta", kazao je Konjević, javlja portal RTCG.

Navodeći da Crna Gora sprovodi godišnje programe partnerstva sa NATO-om, predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Džemal Ljušković je podsjetio da je ove godine osmi ciklus, koji sadrži preko 94 aktivnosti koje su pozitivne.

„Neki od benefita ovih aktivnosti su značajan doprinos implementaciji partnerskih ciljeva, jačanje kapaciteta Crne Gore, pogotovo vojnih sposobnosti, kroz učešće u različitim vidovima obuke, edukacija i vježbi, jačanje komunikacije sa NATO-om i povećanje prisustva predstavnika Crne Gore u NATO aktivnostima", istakao je Ljušković.

Turska je od početka podržavala i nastaviće da podržava politiku otvorenih vrata i sa velikim zadopvoljstvom posmatra napore koje je Crna Gora uložila ka članstvu u NATO i spremna je da svoje iskustvo podijeli sa tom zemljom, kazao je ambasador Turske Serhat Galip.

Govoreći o kontraargumentima ulasku Crne Gore u Alijansu, poslanik u Skupštini Crne Gore Mladen Bojanić je kazao da voli NATO, ali ne u svojoj kući.

"Volim ga u partnerstvu za mir i hoću da omogućimo dijalog i odluku donesemo na referendumu", zaključio je Bojanić.

 

RTCG

Portal Analitika