Društvo

Inspekcijski tim Crne Gore izvršio kontrolu prijavljene lokacije Oružanih snaga BiH

Inspekcijski tim Crne Gore izvršio je kontrolu prijavljene lokacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kasarni "Miralem Jugo" u Livaču (Mostar), na osnovu Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja
Inspekcijski tim Crne Gore izvršio kontrolu prijavljene lokacije Oružanih snaga BiH
Portal AnalitikaIzvor

Pored tima Crne Gore i pratećeg tima Bosne i Hercegovine u inspekciji su učestvovali i gosti posmatrači OEBS-a iz Republike Češke, kao i gosti pratećeg tima iz SR Njemačke i iz SAD-a.

Inspekcijom je konstatovano da BiH u potpunosti poštuje Sporazum kao jedna od zemalja potpisnica, kao i to da je stanje naoružanja koje podliježe Sporazumu u skladu sa onim koje je dato u Godišnjoj razmjeni informacija za 2015. godinu.

U završnoj analizi oba tima, istaknuto je da je inspekcija sprovedena uz maksimalan profesionalizam, što su potvrdili i gosti posmatrači OEBS-a, što predstavlja doprinos izgradnji  povjerenja i bezbjednosti u regionu.

Vođe Inspekcijskog tima Crne Gore major Radojica Pejović i vođa Pratećeg tima OS BiH major Jenko Bošnjak su istakli da je aktivnost sprovedena u skladu sa Sporazumom, profesionalno i uz maksimalnu otvorenost i razumijevanje obije strane.

Portal Analitika