Društvo

U Danilovgradu održana svečanost povodom Dana Vojske Crne Gore

U kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu jutros je organizovana svečanost povodom obilježavanja 7. oktobra, Dana Vojske Crne Gore.
U Danilovgradu održana svečanost povodom Dana Vojske Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Svečanost je održana u prisustvu najviših državnih zvaničnika, predsjednika države Filipa Vujanovića, predsjednika Vlade Mila Đukanovića i predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića. Iz počasne lože proslavi su prisustvovali članovi diplomatskog kora u Podgorici, predstavnici sudske vlasti i tužilaštva, te predsjednici nekoliko crnogorskih opština. Među ostalima, i visoki gosti, general Mirko Zuliani, zamjenik komandanta NATO Savezničke komande za transformaciju (ACT) u Norfolku, u Virdžiniji (SAD), kao i pukovnik Kurt Refsgaard iz Ministarstva odbrane Kraljevine Danske.

0710vojska1

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić predao je raport predsjedniku države Filipu Vujanoviću.

Predstavnicima Vojske Crne Gore i gostima obratila se ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić. Između ostalog, ministar je poslala poruku da su Crna Gora i Vojska Crne Gore spremni za NATO:

„Poruka koju jasno želimo da pošaljemo i sa ove svečanosti je: Crna Gora i Vojska Crne Gore spremni su za NATO! Ovo kažem bez najmanje zadrške i bez sjenke rezerve, kao ministar odbrane, koji zna koliko rada, truda i posvećenosti je uloženo da dostignemo neophodni stepen spremnosti za ulazak u Alijansu. Na toj osnovi s punim pravom očekujem poziv za članstvo krajem ove godine, kako bi sa novim elanom i entuzijazmom ušli u narednu fazu sa ciljem što brže i kvalitetnije pune integracije u sjeverno-atlantski kolektivni sistem odbrane i bezbjednosti.“

Nakon ministra, prisutnima se obratio i premijer Milo Đukanović, čestitajući pripadnicama i pripadnicima Vojske njihov praznik.

0710vojska2

Tokom svečanosti, predstavljeno je šest kadeta koji su prethodne godine uspješno završili vojne akademije i koji su postavljeni na oficirske dužnosti, te 25 vojnika po ugovoru, koji su nakon uspješno završenog podoficirskog kursa, proizvedeni u podoficire, u čin vodnika i vodnika I klase.

Pukovniku Kurtu Refsgaardu iz Ministarstva odbrane Kraljevine Danske predsjednik Vujanović je uručio Medalju za zasluge zbog posebnog doprinosa unapređenju bilateralnih odnosa u oblasti odbrane.

Potom su ešeloni Počasne garde, Pješadijskog bataljona, Vazduhoplovstva, Mornarice, Logističkog bataljona i Mješoviti ešelon koji su činili pripadnici ostalih jedinica Vojske Crne Gore, napravili defile pred počasnom ložom.

0710vojska3
Portal Analitika