Društvo

SPC dostavila 4.473 primjedbe na Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava primilo je 4.501 podnesak sa primjedbama i sugestijama na Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti. Više od 99 odsto primjedbi i sugestija dostavila je Srpska pravoslavna crkva, kazao je Pobjedi generalni direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Dragutin Papović.
SPC dostavila 4.473 primjedbe na Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti
Portal AnalitikaIzvor

- Od ukupnog broja primjedbi 4.473 njih odnosi se na podneske koje su Ministarstvu uručili predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske. Radi se o gotovo identičnim podnescima koje je u formi peticije potpisalo 32.011 građana i udruženja – kazao je on.

Papović tvrdi da su te primjedbe identične onima koje je Ministarstvu uputio Pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske.

- Ostali podnesci se odnose na primjedbe koje su ministarstvu uputile gotovo sve vjerske zajednice u Crnoj Gori, predstavnici političkih partija, nacionalnih savjeta, drugih organizacija i građani – rekao je on.

Papović je objasnio da se primjedbe i sugestije odnose na gotovo sve članove Nacrta zakona, a najviše ih je na odredbe o teritorijalnoj konfiguraciji vjerskih zajednica, njihovom sjedištu, kao i terminologiji o vjerskim zajednicama i vjerskim službenicima.

- Isto kao i na odredbe o ostvarivanju prava na slobodu vjeroispovijesti, pitanjima autonomije vjerskih zajednica, odnosima između države i vjerskih zajednica, usaglašenosti Nacrta sa Ustavom i drugim zakonima, međunarodnim standardima u ovoj oblasti, postupku registracije vjerskih zajednica, pravnomm subjektivitetu vjerskih zajednica, vjerskim školama i vjerskoj pouci, kao i odredbama koje se tiču imovinskih pitanja – kazao je on.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika