Sci/Tech

Ovako izgleda moć uranijuma (VIDEO)

Sigurno znate kakav katastrofalan efekat radijacija može da ima na okruženje, životinje i ljude. Naizgled tihi i nevidljivi ubica, radijacija može da učini da čitavi gradovi budu potpuno nenaseljivi hiljadama godina. Ali, da li ste se ikada zapitali kako radijacija zapravo izgleda?
Ovako izgleda moć uranijuma (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Ako vas zanima izgled radijacije, ekipa iz "Cloudylabs" je napravila video u kom su prikazali mali komad uranijuma dok stoji u hladnoj komori. Temperatura u ovoj komori je minus 40 stepeni, a preko uranijuma posut je sloj tečnog alkohola da bi se podstakao proces raspadanja i emisije radijacije.

Eksperti su objasnili da se većina isparavanja kondenzuje na staklu i zamagljuje ga, ali mali dijelovi ostaju u obliku pare iznad hladnog kondenzatora. Ovo pravi sloj nestabilne zasićene pare koja može da kondenzuje u svakom trenutku.

Kada naelektrisana čestica naiđe na ovu paru, ona može da rasturi elektrone sa molekula i da formira jone. To uzrokuje da se nestabilna isparenja alkohola kondenzuju oko jona koji ostaju od putujućih čestica, dok put čestica preodređuju kapljice alkohola.

 

Izvor: blic.rs

Portal Analitika