Društvo

Studenti ETF-a podržali kampanju za okončanje apatridije

Više od 300 studenata i profesora Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore potpisalo je Otvoreno pismo za okončanje apatridije, u akciji koju je protekle sedmice organizovalo Predstavništvo Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Crnoj Gori. Time je broj potpisnika iz Crne Gore dostigao brojku od 650, saopšteno je iz UNHCR-a.
Studenti ETF-a podržali kampanju za okončanje apatridije
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je druga po redu inicijativa UNHCR-a na državnom univerzitetu, jer je slična akcija sprovedena i na Pravnom fakultetu u maju ove godine, kada je kampanji pristupilo oko 250 studenata ovog fakulteta, kao i njihovih kolega sa Fakulteta političkih nauka.

Potpisivanje Otvorenog pisma sprovodi se u okviru globalne kampanje pod nazivom 'I Belong' (Pripadam), čiji je cilj da se u narednih deset godina iskorijeni problem apatridije, sa kojim se širom svijeta suočava 10 miliona ljudi. Apatridi su lica koja ne posjeduju državljanstvo nijedne zemlje, a time su lišena osnovnih ljudskih prava, poput prava na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, zaposlenje i slobodno kretanje.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu UNHCR-a, kampanjom se apeluje na države širom svijeta da izmijene zakonske propise kako bi se apatridima obezbijedila elementarna prava i zemlja kojoj bi pripadali. 

Predstavništvo UNHCR-a poziva građane da potpišu Otvoreno pismo i na tako se pridruže kampanji za okončanje pravnog vakuuma u kojem se nalaze lica bez državljanstva, putem linkahttp://www.unhcr.org/ibelong/#section-openletter.

--

Portal Analitika