Društvo

Bertolini zadovoljan formiranjem crnogorskog Savjeta za razvoj NVO

To što je Crna Gora, pored Kosova, jedina država u regionu koja je formirala Savjet za razvoj nevladnih organizacija je odlična vijest, kazao je šef Odsjeka za civilno društvo, medije i istraživanja u Evropskoj komisiji Nikola Bertolini na sastanku sa ministarkom bez portfelja Marijom Vučinović.
Bertolini zadovoljan formiranjem crnogorskog Savjeta za razvoj NVO
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Bertolini je istakao da je potrebno raditi na daljem unapređenju uloge Savjeta, a Vučinović ga je, u svojstvu predsjednice Savjeta, informisala o njihovom dosadašnjem radu i realizovanim aktivnostima, ali i ključnim problemima i izazovima.

"U razgovoru su razmijenjena mišljenja o realizovanim aktivnostima na unapređenju odnosa Vlade Crne Gore i civilnog sektora, kao i razvoju civilnog sektora u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Osim toga, na sastanku je bilo riječi i o izmjenama i dopunama Zakona o nevaladimim organizacijama, o kom su govorile Dragana Ranitović i Danka Latković.

"Bertolini je, uz navedeni zakon, istakao važnost usvajanja i Zakona o volontarizmu i Zakona o socijalnom preduzetništvu, koji su bitni sa aspekta daljeg unapređenja i razvoja civilnog društva u Crnoj Gori. On je sugerisao potrebu da se ulože dodatni napori kako bi se ta dva zakona procesuirala od strane naležnog ministartva uz adekvatnu participaciju predstavnika civilnog društva", dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je postignut dogovor da se, u cilju efikasnijeg sprovođenja aktivnosti zacrtanih Akcionim planom za sprovođenje Strategije razvoja nevladinih organizacija, pristupi izradi šestomjesčnog plana obaveza resornih organa i tijela zaduženih za saradnju i razvoj nevladinih organizacija u Crnoj Gori.

Ispred Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, sastanku su prisustvovali Romain Boitard i Anja Zagorac iz sektora za saradnju.

Sastanku je prisustvovao i šef kancelarije TACSO u Crnoj Gori Goran Đurović.

Portal Analitika