Politika

Dedeić: Amfilohije dao podršku pogrešnima

Svaki građanin, uključujući i mitropolita cetinjskog, ima pravo da se u datom trenutku politički ili vrijednosno odredi. Jedino se u društvu koje nema ni minimum političke kulture i etičke svijesti može desiti da se kritikuje postupak crkvenih lica isključivo sa aspekta ,,napada na državu''. Međutim, mitropolit Amfilohije je dao podršku pogrešnima. Onima koji će svaku njegovu pomoć prodati za jedno ucrtavanje ličnog imena na displeju Biks Alijua iz ambasade SAD-a u Podgorici. Nego, vrijeme se ne može vratiti unazad... Učinjenom poslu mane nema– ocijeno je lider Srpske liste Dobrilo Dedeić.
Dedeić: Amfilohije dao podršku pogrešnima
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da ne misli da je strateški ispravan postupak mitropolita Amfilohija koji je govorio na protestu Demokratskog fronta, ali je, kako kaže, siguran da će taj čin usloviti sazrijevanje vjerske javnosti u Crnoj Gori. 

“U postojećim okolnostima, dvije stvari su pozitivno vanredno važne nakon mitrololitove podrške Demokratskom frontu. Mi u Srpskoj listi se ne igramo ,,korisnim nejasnoćama'' i dolazak na protest jedne političke strukture tumačimo kao podršku toj strukturi”, istakao je on. Sa druge strane, to će vremenom otvoriti ispitivanje poštovanja kanonskog sistema vrijednosti u samoj Crkvi i kritičan stav Srpske liste prema sveštenicima, udarnim pesnicama  Mitropolije, koji gaze Ustav SPC i potpisuju se u ime ,,Pravoslavne crkve u Crnoj Gori'' o čemu smo do sada ćutali, a o čemu postoje dokazi.  Takođe, oni koji ,,previše srbuju'' već nekoliko godina trpe posebne provjere prilikom konkurisanja za predavače na Cetinjskoj bogosloviji, dok sveštenici, nacionalni Crnogorci, pristalice modernog bratstva i jedinstva i ,,državnog'' patriotizma, ,,kolo vode'' u Mitropoliji”. Prije ili poslije svega, kanonski prestup na Kosovu i Metohiji napravili su i sankcionisani su samo oni koji su se suprotstavili Džozefu Bajdenu i Borisu Tadiću” naglašava Dedeić.

On napominje da se sada postavlja pitanje da li su pojedini organizatori protesta dostojni podrške mitropolita Amfilohija. Iz tog razloga, on poziva lidera PzP-a Nebojšu Medojevića da saopšti da li je na strani mitropolita ili Socijaldemokratske partije ,koja je danas saopštila da mitropolit predstavlja ,,anticivilizacijsku Crnu Goru''.

“Za očekivati je da se Medojević vrijednosno odredi između mitropolita i Ranka Krivokapića. Kakav god odgovor da bude, SL neće previše polemisati sa Medojevićem koji je majstorski uspio da nam otme jezik, da nas ustavno ponizi i da na kraju dobije podršku Crkve za svoje naprasne ,,demokratske'' političke ciljeve”, objašnjava lider Srpske liste.

Znajući, kako navodi, da je još jedan tabu u društvenom životu Crne Gore srušen, Srpska lista se i dalje zalaže za Amfilohijev slobodan izbor direktnih ili indirektnih političkih odluka.

“To što je mitropolit mrtvom Slobodanu Miloševiću poručio da je ravan Milošu Obiliću i da će zlatnim slovima biti upisan u istoriji Srbije i Crne Gore, nije moglo da vrati unazad godine koje su prethodile dolasku DOS-manlija na vlast u Srbiji. Mi ga na vrijeme upozoravamo da danas u Crnoj Gori podržava slične onima koje je podržao na beogradskim ulicama 1996. godine i koji su četiri godine kasnije krenuli (ne)očekivanim sramnim putem ubijanja Srbije kroz NATO i EU integracije”, smatra Dedeić.

On ističe da mu je jasno da je mitropolit Amfilohije protivnik NATO pakta i da ima pravo da šalje poruke boreći se protiv Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Ipak, nije pitanje kako, nego sa kim. Mitropolit je dao podršku pogrešnima. Onima koji će svaku njegovu pomoć prodati za jedno ucrtavanje ličnog imena na displeju Biks Alijua iz ambasade SAD-a u Podgorici. Nego, vrijeme se ne može vratiti unazad... Učinjenom poslu mane nema”, poručio je Dedeić.

Portal Analitika