Društvo

Green Home i Opština Ulcinj sarađivaće u izradi studije zaštite za Šasko jezero

NVO Green Home i Opština Ulcinj potpisali su danas ugovor o saradnji povodom izrade studije zaštite za Šasko jezero.
Green Home i Opština Ulcinj sarađivaće u izradi studije zaštite za Šasko jezero
Portal AnalitikaIzvor

Na osnovu do sada raspoloživih podataka i sprovedenih istraživanja vezano za biodiverzitetsku vrijednost ovog područja, Šasko jezero sa okolinom je u Prostornom planu Crne Gore prepoznato kao buduće zaštićeno područje.

"U tom smislu, u saradnji sa Opštinom Ulcinj, NVO Green Home je pokrenula inicijativu za izradu studije zaštite, odnosno stručne podloge za postupak stavljanja pod zaštitu novih zaštićenih prirodnih dobara. U skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, na Studiji zaštite će raditi Agencija za zaštitu životne sredine u narednih šest mjeseci. Kroz studiju će se sprovesti evaluacija/vrednovanje područja istraživanja. Na osnovu dobijenih rezultata i stručne procjene izvršiće se njegovo razvrstavanje u odgovarajuću kategoriju i predložiti adekvatni režim zaštite u skladu sa nacionalnim zahtjevima za zaštićena prirodna dobra", saopšteno je iz ove NVO.

Oblast Šaskog jezera je najprivlačnija i najpoznatija po pticama.

"Neke od ovih ptica konstantno žive u ovoj oblasti, neke dolaze kako bi se gnijezdile i odgajale mladunce, neke dolaze na zimovanje a neke samo da bi se odmorile na par dana tokom svojih migracija. Važnost ove oblasti su prepoznali domaći i međunarodni ornitolozi i ovaj region je proglašen Regionom od međunarodnog značaja za ptice, IBA, prema kriterijumu B1, B2 i B3", ističu u NVO Green Home.

Nakon izrade studije zaštite za ovo područje očekuje se preduzimanje daljih koraka kako bi se ovo područje u krajnjem proglasilo zaštićenim i sa njim upravljalo na adekvatan način.

Finansijska sredstva za izradu studije su obezbijeđena kroz projekat "Podrška lokalnim zajednicama u implementaciji turističkih praksi zasnovanih na prirodnim bogatstvima u okolini Šaskog jezera“ koji Green Home realizuje, a koji je podržan od strane Partnerskog fonda za zaštitu ekosistema CEPF.

Portal Analitika