Društvo

Ministarstva nauke i zdravlja dodijelila KCCG-u grant od 465.000 eura (VIDEO)

Ministarstva nauke i zdravlja potpisala su danas Ugovor o dodjeli naučnoistraživačkog granta sa Kliničkim Centrom Crne Gore za projekat “HLA tipizacija i HLA laboratorija u Crnoj Gori” (HLA-MNE) nakon uspješno završenog pregovaračkog procesa u okviru II Konkursa za dodjelu velikih istraživačkih grantova. Ovaj grant se se finansira kroz projekat HERIC/INVO „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“ u vrijednosti od 315.000 eura, dok će Ministarstvo zdravlja sufinansirati nabavku opreme u vrijednosti od 150.000 eura.
Ministarstva nauke i zdravlja dodijelila KCCG-u grant od 465.000 eura (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Ugovor za dodjelu granta u ime Ministarstva nauke potpisala je ministarka nauke Sanja Vlahović, u ime Ministarstva zdravlja ministar Budimir Šegrt, a u ime Kliničkog Centa Crne Gore director Ranko Lazović i rukovodilac projekta Marina Ratković.

Ministarstvo nauke, kroz projekat INVO, dodjelilo je osam grantova ukupne vrijednosti 2,66 miliona eura usmjerenih na podizanje kapaciteta naučnoistraživačkih ustanova i saradnju sa privrednim sektorom.

HLA tipizaciju u Crnoj Gori do sada nije bilo moguće izvesti zbog nepostojanja adekvatne laboratorijske opreme kao i medicinskog kadra obučenog za njeno izvođenje. Cilj projekta HLA - MNE se sastoji u formiranju Nacionalne laboratorije za HLA tipizaciju gdje će biti omogućeno otkrivanje sistema humanih leukocitnih antigena koji se označava se kao HLA dijagnostika.

Značaj otkrivanja HLA antigena i formirane Nacionalne laboratorije za HLA tipizaciju sastoji se u sljedećem:

Značaj HLA tipizacije u populacionoj genetici. Otkrivanje HLA antigena tipičnih za našu populaciju, što obezbjeđuje planiranje ispitivanja nasljednih bolesti.

 Klinički značaj HLA tipizacije u svakodnevnoj kliničkoj praksi:

- Primjena u svakodnevnoj dijagnostici različitih autoimunih oboljenja

- Otkrivanje predispozicije (sklonosti) za razvoj malignih bolesti, infektivnih oboljenja

- Najadekvatniji farmakogenetski značaj u izboru najadekvatnije terapije za liječenje autoimunih i malignih oboljenja

Primjena u transplantacionoj medicini.

Neophodnost HLA tipizacije u transplantacionoj medicini kako za preveniranje odbacivanja transplantiranih ćelija, tkiva i organa, tako i u planiranju adekvatnih imunoloških protokola u pred i postransplantacionom periodu liječenja pacijenata;

Značaj u formiranju registra nesrodnih donora za transplantaciju matičnih ćelija u liječenju različitih oboljenja;

Korelacija sa endemski prisutnim bolestima i oboljenjima u Crnoj Gori.

 

 

 

 

 

Portal Analitika