Abiznis

DRECUN: Gradnja drugog bloka Termoelektrane strateški cilj CG

Nema još dogovora između Vlade i A2A o uređenju suvlasničkih odnosa u Elektroprivredi. Prema posljednjim najavama, pregovori su produženi na još petnaestak dana.
DRECUN: Gradnja drugog bloka Termoelektrane strateški cilj CG
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ekonomski analitičar Predrag Drecun vjeruje da će vrlo brzo biti stavljena tačka na pregovore, u kojima je rok, čak četiri puta do sada probijen:  

« Ja vjerujem da će, kao što to biva u radu aktuelne Vlade, u jednom trenutku premijer morati da presiječe. Očekujem da najkasnije za mjesec bude operativna odluka o gradnji drugog bloka Termoelektrane, sve drugo je gubljenje vremena, što bi ugrozilo taj projekat ».

Analizirajući za Antenu M pregovore Vlade i A2A Drecun  je kazao i da je uvjeren da su od prvobitna četiri rješenja sada u igri dva:

« Najoptimalnije rješenje od onih kojih su na stolu jeste da crnogorska Vlada nastavi da vrši menadžment nad kompanijom, da Italijani ostanu u Bordu sa onoliko akcija koliko imaju i da se krene u  izgradnju drugog bloka Termoelektrane, to je strateški cilj za Crnu Goru, bez ulaganja u energetiku ne možemo imati suverenitet nad svojom ekonomijom».

Italijani insistiraju da izađu iz Elektroprivrede uz nadoknadu od 260 miliona, jer im drugi scenario, za koji se zalaže crnogorska Vlada ne odgovora, kaže Drecun:

« Italijani nijesu spremni za to, to je više nego jasno, žele da izvuku novac koji su uložili, što bi za budžet bio veliki udar, jer tog novca nema, taj novac vjerovatno nije ni predviđen. U svakom slučaju to bi bilo manje nego što su Italijani uložili, oni bi bili na gubitku, jedini ko bi bio na dobitku su građani i fondovi, koji su dobili nešto za svoje građane», kazao je Drecun.

Antena M

Portal Analitika