Abiznis

Vlada donijela odluke u skladu sa ovlašćenjima u vezi Rudnika boksita

Povodom zahtjeva sindikata Rudnika boksita Nikšić upućenih Ministarstvu ekonomije, iz tog Vladinog resora je saopšteno da je Vlada Crne Gore, u dogovoru sa sindikatima Rudnika boksita, preuzela obaveze prema zaposlenima u tom preduzeću koje se odnose na obezbjeđivanje otpremnina za sve koji u procesu stečaja ostanu bez posla, i to u prosjeku od po 13.000 eura, kao i povezivanje radnog staža kako bi se onima koji imaju pravo na penziju to i omogućilo.
Vlada donijela odluke u skladu sa ovlašćenjima u vezi Rudnika boksita
Portal AnalitikaIzvor

„Osim toga, u procesu je i povezivanje radnog staža i za ostale zaposlene u RBN. Što se tiče dodjele koncesije, podsjećamo da je Ministarstvo ekonomije raspisalo 18. juna javni oglas za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za eksploataciju crvenih boksita na ležištima „Zagrad“, „Đurakov do II“, „Štitovo II“ i „Biočki stan“, opština Nikšić, u skladu sa Zakonom o koncesijama. Rok za prijavu po ovom pozivu je bio više od mjesec dana, tačnije, do 21. jula, o čemu su bili upoznati predstavnici sindikata Rudnika boksita Nikšić i javnost. Takođe podjećamo da se na javni oglas javio samo jedan investitor, iako je bilo najava više investitora o zainteresovanosti. Rok za žalbu povodom Odluke o rang listi ponuđača bio je 15 dana i u tom periodu nije bilo nijedne žalbe. Dakle, to je procedura dobijanja koncesija u skladu sa Zakonom o koncesijama koja je u potpunosti ispoštovana.  Prije objavljivanja javnog poziva, Koncesioni akt je bio na javnoj raspravi više od mjesec dana. Ni na ovaj akt  nije bilo primjedbi“, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva ekonomije.  

Kako se ističe, svaki zainteresovani investitor je imao priliku da se javi na tender, i to bi bila potvrda njegove ozbiljnosti.

„S druge strane, ukoliko sindikati imaju primjedbi na dodjelu koncesije, postoje zakonske procedure da ih procesuiraju. Dakle, Vlada Crne Gore je, u skladu sa svojim ovlaštenjima, donijela odluke o socijalnom programu, povezivanju staža, uz raspisivanje javnog poziva za dodjelu koncesija gdje smo pozvali sve zainteresovane da dostave ponudu na ovom Javnom pozivu. Ponavljamo, samo jedan ponuđač je to i uradio“, zaključuje se u saopštenju.   

Portal Analitika