Svijet

Merkel: Skandal u Volkswagenu neće naštetiti reputaciji Njemačke

Njemačka kancelarka, Angela Merkel ocijenila je dramatičnim skandal u Volkswagenu u vezi sa emisijom štetnih gasova, ali kaže da to neće naštetiti reputaciji Njemačke.
Merkel: Skandal u Volkswagenu neće naštetiti reputaciji Njemačke
Portal AnalitikaIzvor

U intervjuu za Dojčland radio, Merkel je naglasila da će Volkswagen u budućnosti morati da obezbijedi neophodnu transparentnost, prenosi B92.

"To je, naravno, dramatičan događaj koji nije dobar. Ipak, mislim da reputacija njemačke industrije i povjerenje u njemačku privredu nijesu toliko uzdrmani da nas više ne smatraju dobrim mjestom za poslovanje", kazala je Merkel.

Volkswagen, šampion njemačke industrije, priznao je da je 11 miliona njenih dizel automobila širom svijeta opremljeno softverom koji prilikom kontrole lažira podatke o emisiji štetnih gasova.

Softver za manipulaciju vrijednostima izduvnih gasova prepoznavao je kada je automobil podvrgnut testiranju i prebacivao je motor u režim rada sa nižom emisijom štetnih gasova, dok se taj režim gasio tokom standardne vožnje, tokom koje automobil izbacuje znatno više ugljen-dioksida.

Globalni skandal umanjio je tržišnu vrijednost kompanije za više od 40 odsto i primorao izvršnog direktora Martina Winterkorna na ostavku. Volkswagen je obećao da će pokrenuti internu istragu koju će sprovesti tim američkih advokata.

Njemački list Bild u nedjelju ja objavio da je nekoliko inženjera u Volkswagenu priznalo da su instalirali sporni softver u automobile 2008. List, međutim, navodi da dosadašnja interna istraga nije otkrila ko stoji iza skandala.

Portal Analitika