Politika

DF: Šetnje će biti održane uprkos najavama MUP-a

Protestne šetnje pristalica Demokratskog fronta (DF) koje su najavljene za sjutra u gradovima gdje je na vlasti Demokratska partija socijalista, biće održane uprkos najavama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da neće dozvoliti njihovo održavanje, poručili su iz DF-a.
DF: Šetnje će biti održane uprkos najavama MUP-a
Portal AnalitikaIzvor

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević rekao je da protesti koji bi u organizaciji DF-a trebalo sjutra da počnu u drugim opštinama, neće biti dozvoljeni je su prijave neblagovremene i nepotpune.

Funkcioner DF-a Milutin Đukanović rekao je na konferenciji za novinare da je DF ranije u komunkaciji sa MUP-om saopšteno da je dovoljno da pijave šetnje 48 sati unaprijed što su oni kako je kazao i uradili, javlja agencija MINA.

»Tražili su od nas da bi bilo dobro, zbog one šetnje koju smo imali u Podgorici, da te šetnje prijavimo 48 sati prije njihovog početka. Mi smo to uredno uradili, a sad iz istog tog Ministarstva kažu da treba pet dana«, naveo je Đukanović.

Očigledno je, kako je kazao, da u državnim organima vlada velika konfuzija.

»U svakom slučaju, da svakom jasno poručimo – šetnje će se sjutra održati u svim gradovima, kako smo ih najavili«, naglasio Đukanović.

On je rekao da će šetnje u većini od 14 crnogorskih gradova početi u 18 sati, a u nekim i ranije.

Đukanović je ponovio da DF nastavlja proteste u Podgorici, i da će oni trajati sve dok se ne ispune zahtjevi organizatora.

»Naši zahtjevi su tako postavljeni da Vlada nema izlazne strategije, osim da ih prihvati, i sve priče i guranje prema komunalnim službama smatramo veoma neozbiljnim«, kazao je on.

Prema njegovim riječima, protesti iz dana u dan rastu, a građani su puni energije i elana.

»I ne postoji ta sila koja može ugušiti to«, dodao je Đukanović.

Očigledno je, kako je naveo, da se vlast raspada.

»Sama komunikacija sa državnim organima, od MUP-a do nekih tehničkih službi sa lokalnog nivoa, zaista kod nas izaziva smijeh«, kazao je Đukanović.

On nije mogao da kaže da li je DF od Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada dobio produženje dozvole da bina i prateći objekti ostanu još sedam dana na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

“Ja sam komunicirao isključivo sa MUP-om, i ne bavim se komunalnim službama Glavnog grada”, rekao je Đukanović.

Na pitanje da li su od opozicionih subjekata dobili odgovor na ponuđeni Sporazum o minimumu političke saglasnosti, on je kazao da im niko do sada nije zvanično odgovorio.

»Nažalost, ni od jednog opozicionog političkog subjekta još nijesmo dobili u zvaničnoj formi da oni prihvataju taj Sporazum. To je sve nešto uslovno i opisno«, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da bi sve opozicione partije trebalo da bojkotuju rad u Komisiji za praćenje izbornog zakonodavstva.

»Jedina prava priča o fer i poštenim izborima može da se vodi ovdje, zajedno sa sa građanima Crne Gore. Nikakve komisije ne mogu da simuliraju neku demokratiju«, naglasio je Đikanović.

On je pozvao sve opozicione partije »ili one koje se tako osjećaju« da ne učestvuju u radu te komisije.

»Da ne bi dali alibi aktuelnom režimu da u Crnoj Gori postoji neki demokratski proces i da je vlast nešto spremna da se dogovara«, dodao je Đukanović.

MINA

Portal Analitika