Politika

KONJEVIĆ: Protesti u drugim gradovima nijesu odobreni (VIDEO)

Protesti koji bi u organizaciji Demokratskog fronta (DF) trebalo sjutra da počnu u drugim opštinama, neće biti dozvoljeni je su prijave neblagoveremene i nepotpune, poručio danas ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.
KONJEVIĆ: Protesti u drugim gradovima nijesu odobreni (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Iz DF-a su ranije najavili da će od ponedjeljka organizovati protestne šetnje u svim opštinama gdje je na vlasti Demokratska partija socijalista.

Konjević je na konferenciji za novinare saopštio i da je predstavnicima DF na sastanku koji je održan u subotu veče, predloženo da Bulevar Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici bude otvoren za saobraćaj, osim od 17 i 30 do 20 i 30 , dok traje njihov protestni skup, ali da to nijesu prihvatili.

Konjević je rekao i da nije upoznat sa informacijom da će Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada odobriti DF-u da bina i prateći objekti ostanu još sedam dana na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, gdje se održavaju protesti.

»Obavijestili smo ih da su prijavljena protestna okupljanja u 14 crnogorskih gradova za ponedjeljak suprotna Zakonu o javnim okupljanjima jer su prijave nepotpune i neblagovremene jer su podnijete u roku kraćem od pet dana kako je propisano Zakonom«, pojasnio je Konjević, javlja agencija MINA.

Prema njegovim riječima, prijave su podnijete u subotu.

»U zakonskom roku će centri bezbjednosti u svih 14 gradova donijeti rješenja o nemogućnosti održavanja tih protestnih skupova, iz ovih zakonskih razloga«, kazao je Konjević.

On je rekao da su on i direktor policije Slavko Stojanović sinoć, na njihov zahtjev, primili na razgovor lidere DF-a Andriju Mandića, Nebojšu Medojevića i Milana Kneževića na temu aktuelnih protesta.

»Tokom razgovora zajednički je konstatovano da nije bilo ozbiljnijih problema za vrijeme protesta osim manjih incidenata koji su uključivali provokacije prema pripadnicima policije, što ipak nije uticalo na remećenje javnog reda i mira u većem obimu«, kazao je Konjević.

On je podsjetio da je nadležni Centar bezbjednosti (CB) Podgorica odobrio održavanje skupa, a da su organizatori od nadležnih službi Glavnog grada zatražili i dobili saglasnost za postavljanje bine i pratećih objekata na period od sedam dana, kao i da su zatražili produženje dozvole.

»O tim zahtjevima obaviješteni su da će odluku, odnosno saglasnost za zaustavljenje saobraćaja, donijeti nadležni opštinski organi u saradnji sa CB Podgorica«, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, organizatorima protesta je ukazano da je CB Podgorica odobrenjem skupa i dosadašnjim načinom obezbjeđenja učesnika i državnih institucija pokazao da poštuje ustavna i zakonska prava organizatora prijavljenog skupa.

»Takođe smo im saopštili da njihova prava na protestna okupljanja ne mogu da ugrožavaju poštovanje ljudskih prava drugih građana, koji su u potrebi da koriste vitalnu saobraćajnicu pored Skupštine Crne Gore«, kazao je Konjević.

Liderima DF-a je, kako je naveo, naglašeno da su organizovanjem nenajavljene protesne šetnje prije dva dana u Podgorici prekršili Zakon o javnim okupljanjima, i da je protiv organizatora podnijeta prekršajna prijava.

Konjević je kazao da je organizarorima predloženo da se njihovo protestno okupljanje nastavi tako da bude obezbjeđeno nesmetano funkcionisanje saobraćaja u glavnom bulevaru u Glavnom gradu, na platou ispred spomenika i u parku.

»Uz mogućnost da im se u ključnom terminu za proteste omogući obustava saobraćaja u periodu od 17 i 30 do 20 sati i 30 minuta«, precizirao je on.

Nažalost, kako je kazao, taj predlog organizatori skupa nijesu prihvatili, zbog čega im je jasno saopšteno da imaju veliku odgovornost za poštovanje na zakonu donijetih odluka i predviđenih procedura.

Konjević je kazao da je organizatorima protesta saopštio da su, kao izabrani predstavnici građana, prije svega dužni da poštuju zakone i usvojene demokratske standarde i načela, i da će nadležni državni organi poštovati zakone koje su poslanici, pa i predstavnici DF, usvojili u crnogorskom parlamentu.

»Na kraju razgovora im je još jednom saopšteno da će nadležni državni organi MUP i Uprava policije ispoštovati sve zakonom predviđene obaveze, a ukazali smo im na zajedničku odgovornost, da kao odgovorni ljudi, treba da damo puni doprinos daljem razvoja demokratskih procesa, poštovanjem zakona i odgovornim političkim i građanskim ponašanjem«, dodao je Konjević.

Na pitanje novinara zašto proteste obezbjeđuje toliki broj policajaca kada, kako je saopštio, nijesu zabilježeni veći incidenti, Konjević je kazao da se u neposrednoj blizini skupa nalaze tri najznačajnije državne institucije.

»Imajući u vidu broj pristalica koje se okupljaju, kao i važnost državnih institucija pred kojima se protesti odvijaju, ustavna je i zakonska obaveza Uprave policije da svojim načinom rada obezbijedi da ti protesti budu mirni, a sa druge strane da ne dozvole na bilo koji način remećenje javnog reda i mira ili uništavanje državne imovine«, poijasnio je Konjević.

On je rekao da nije upoznat sa informacijom koju su objavili podgorički mediji da će Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada odobriti DF-u da bina i prateći objekti ostanu još sedam dana na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

“Još nijesmo zvanično obaviješteni. Pretpostavljam da će nas tokom dana, shodno dobroj komunikaciji koju imamo sa njima, organi Glavnog gradu obavijestiti o svojoj odluci u domenu onoga za šta su nadležni”, kazao je Konjević.

Direktor policije, koji je takođe prisustvovao konferenciji za novinare, kazao je da ne osjeća moralnu ni profesionalnu odgovornost zbog toga što je uoči protesta kazao da raspolaže sa operativnim »Ne osjećam uopšte nikakvu moralnu ni profesionalnu odgovornost zbog stava koji sam saopštio, jer je ipak bilo incidenata koje je ministar i pomenuo«, odgovorio je kratko Stojanović na pitanje novinara.

MINA

Portal Analitika