Društvo

CP: Generacija koja je iznijela borbu za suverenu Crnu Goru danas ponižena

Crnogorski pokret je danas održao protestni skup pod motom "Nikad više" u hotelu Podgorica.
CP: Generacija koja je iznijela borbu za suverenu Crnu Goru danas ponižena
Portal AnalitikaIzvor

Na skupu je istaknuto da je prostor neposredne okoline Skupštine, u simboličkom smislu, za Crnogorce od izuzetnog nacionalnog i državnog značaja.

"Na njemu se dva puta Crna Gora slamala, 1918. i 1989. godine i dva puta dizala iz pepela, 1945. i 2006. godine. Na tom istom mjestu, današnji nosioci ideologije poražene 1945. godine kod Zidanoga Mosta i Blajburga, čiji su duhovni očevi utvrđivali talijanski i njemački okupacioni poredak, po treći put su odlučili da poraze Crnu Goru. Odgovaramo im – nikad više, i ni po koju cijenu im to nećemo dozvoliti. Na nas su isukali optužbe, nazivajući nas imenima nedostojnim ljudi, dok po četvrti put vrše juriš na Crnu Goru, s crnim zastavama u rukama, na kojima je iscrtana mrtvačaka glava s ukrštenim kostima, s namjerom da slome državni suverenitet. Svi odreda, i organizatori i učesnici protesta koji se, upravo sada odvija ispred Skupštine, Crnogorcima negiraju pravo na sopstveni jezički iskaz, Crkvu, kulturnu baštinu i pravo da vrše obrede u crkvama koje su gradili naši preci. Oraganizatori ustanka protiv države, uperili su sve svoje moći da pozavršavaju sve poslove u vezi Crne Gore koje nijesu završili Aleksandar Karađorđević i Nikola Pašić", saopšteno je Portalu Analitika sa skupa.  

Kako se dodaje, s ruke su im i svi oni koji nacionalnu pripadnost doživljavaju kao trgovačku robu i čija se promjena iz crnogorske u srpsku naplaćuje na beogradskim šalterima.

"Neki vode osvetničku politiku, jednačeći vlast kojom su nezadovoljni, s državom na koju iskaljuju sopstveno nezadovoljstvo, glasajući protiv nje ili jurišajući na njen suverenitet. Među njima je i mnoštvo naših nekadašnjih prijatelja i saboraca, koji su nezasluženo, kao najobičniji lešinari, naplatili krv i znoj naše generacije, koja je devedesetih godina prošloga vijeka, branila i odbranila čast Crne Gore tokom građanskih ratova na tlu bivše zajedničke domovine. Dok je cijela ta generacija koja je iznijela borbu za suverenu Crnu Goru, danas ponižena, i socijalno i politički, zbog čega je patriotizam kod građana doveden u pitanje, što je veoma opasno i za zemlju i za vlasti ove zemlje, o čemu one ne vode računa. Stoga, su pozivali sve nacionalne zajednice i njihove političke predstavnike, javne, naučne i kulturne radnike, NVO-e,  na javnu raspravu u ciljem postizanja neohodnog društvenog konsenzusa o nacionalnim i političkim pitanjima, kao preduslovu za rješavanje svih društvenih, ekonomskih i socijalnih problema koji priječe crnogorsko društvo da se uredi po mjeri civilizovanih i uređenih evropskih društava", ističe se u saopštenju.

Portal Analitika