Kultura

DEAC: Sjutra izložba Vladimira Kozina

U nedjelju, 4. oktobra u 19 sati, u Dukley Art Centru u Kotoru (zgrada Jugooceanije), u sklopu Dana otvorenih vrata, koji svake nedjelje priređuje Dukley European Art Community, biće otvorena izložba Vladimira Kozina.
DEAC: Sjutra izložba Vladimira Kozina
Portal AnalitikaIzvor

Izložba se sastoji od dvije tematske cjeline, pod nazivom „Bolni slovenski barok“ i „Lične stvari stolara Josifa“. Sam umjetnik daje precizna objašnjenja ovih dviju tematskih cjelina, koje se simbolički dodiruju:

„Bolni slovenski barok“

„Ovaj projekat predstavljen je serijom od 10 skulpturalnih objekata u obliku oltara, paganskih slovenskih hramova, žrtvenika.

Rad se naslanja na sliku "Apoteoza rata" slikara-bataljiste (slikarski žanr bitaka) V.V. Verešćagina, gde je na fonu sumornog pejzaža i jata vrana prikazana piramida ljudskih lobanja, kao i na  performans Marine Abramović,  poznati  "Balkanski barok“, u kojem ona do bjeline riba kosti.

Potreba da napravim ovu seriju povezana je sa mojim osjećanjima i emocijama u vezi sa događajima koji se sada dešavaju u Rusiji. U pitanju su i vojna akcija u bratskoj Ukrajini, i aneksija Krima, i traganje za nekim apstraktnim "duhovnim sponama", i potpuno zanemarivanje vrijednosti ljudskog života od strane vlasti.

Serija ima izvjesne veze sa tradicionalnim oltarima, koji postoje u hrišćanskom svijetu. Iako su forme ovih oltara i hramova - plod autorove fantazije o temama zajedničke istorije, naše prošlosti, sadašnjosti i moguće budućnosti.

Uslovni modul ljudske lobanje u mojoj realizaciji je nešto što potiče od kućice za ptice – kućice za čvorke. Sa elementima suprematističkih znakova: kvadrata – trougla - kruga.

Radovi su izrađeni od lokalnih ekoloških materijala: šperploče, grede, stearinskih svijeća, uz upotrebu ručne testere i rezbarske šegice.

03kozindeacNaslovi radova:

1.Hram u obliku vertikalnog stuba.

2. Ugaoni hram predaka.

3. Žrtvoprinošenje.

4. Žrtvenik.

5. Oltar graditelja komunizma.

6. Oltar nevinog osuđenika i iščezlog u zatočeništvu.

7. Oltar vrhovnog vladara.

8. Oltar žrtve vjerskih ratova.

9. Oltar još neubijenog vojnika.

10. Oltar nade za svijetlu budućnost.

"Lične stvari stolara Josifa."

Ovom malom serijom od 7 predmeta – uobičajenih svakodnevnih alata jednog stolara, htio sam da odam dužno poštovanje i po dobru spomenem stolara Josipa Zaručnika. Onoga kojemu je bilo rečeno da se ne primiče svojoj ženi Mariji i da njenome sinu da ime Isus“

Portal Analitika