Kultura

DEAC : Izložba „Waterline“ Viktora Frejdenberga

U sklopu rezidencijalnog programa Dukley European Art Community, 3. oktobra u 17h, u Dukley galeriji, u kompleksu Dukley na Zavali u Budvi, biće otvorena izložba Viktora Frejdenberga.
DEAC : Izložba „Waterline“ Viktora Frejdenberga
Portal AnalitikaIzvor

Cijeli prostor galerije-apartmana biće zapravo neka vrsta Gesamtkunstwerka, cjelovitog umjetničkog djela, u kojem se izlagački prostor, sa svojim specifičnostima i zadatim pojedinostima, zajedno sa izloženim eksponatima pretvaraju u jedinstveni, estetizirani ambijent. Sam umjetnik, na najbolji način predočava ideju ove izuzetne izložbe:

„Izložba - instalacija "Waterline" se sastoji od zbirke radova ujedinjenih zajedničkom idejom sinergijske estetizacije. Želio sam da napravim ne toliko izložbu, koliko atmosferu koja pruža mogućnost da se sagledaju i osjete  različita granične situacije: razlivanje stihija, fraktalno mikro i makro samopodudaranje, entropiju fakture, koja kao da je pozvana da uništi, no koja pri tom postojano rađa ljepotu.

Platno, boje, polimeri, drvo, metal, beton i plastika – transformisani su ne samo u sliku i fotografiju, već i u svijetleće skulpture-elektrorastinje, u minimalističke optičke transformabilne skulpture na prozorima i u elemente namještaja. Ovi apstraktni i funkcionalni art-objekti, u interakciji jedan sa drugim, sa unutrašnjim i spoljašnjim prostorom, formiraju simbiotički sintetički art-organizam.

U suštini, svi radovi kolekcije napravljeni su ručno, na primer: serija slika i objekata "Mala Kiha", čiji glavni elemenat je - mala crnogorska kuća, ali postoje i radovi u kojima je korišćena i ultra-savremena aparatura – istoimena serija fotografija „Waterline“, napravljena u Boko-kotorskom zalivu, realizovana u tehnici štampe na drvetu.

"Osim materijala visoke tehnologije i tehnike koje sam koristio u svom hand-made radu, želio sam da, ovdje u Crnoj Gori, koristim i lokalni, jednostavan, "slučajni" materijala: toj ideji su pogodovali i odrezano stablo suvog drveta iz dvorišta Doma umjetnika, i stara  daska duga četiri metra, i čelična armatura od koje sam takođe napravio skulpture. Nadahnuli su me ples sunca iznad medenih plodova smokvinog drveta na obali drevnog kanala a ništa manje i ukusna gusta, prozračna, slana morska voda, iznenadni siloviti vjetar, jahte, mačke i, naravno planine koje obrazuju neponovljivu liniju horizonta, iznad koje su uvijek prelijepi zalasci i izlasci sunca“, kazao je autor.

Portal Analitika