Društvo

Učenici promovisali inkluzivno obrazovanje u sedam gradova Jugoistočne Evrope

U okviru projekta „Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju“, koji Evropska Unija i Savjet Evrope sprovode u sedam zemalja Jugoistočne Evrope, učenici škole „Vuk Karadžić“ iz Podgorice organizovali su danas svečani program na Trgu Republike.
Učenici promovisali inkluzivno obrazovanje u sedam gradova Jugoistočne Evrope
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika događaj pod nazivom „Inkluzivni dan“ bio je posvećen podizanju svijesti javnosti o značaju inkluzivnog obrazovanja za cijelo društvo. Sličan program u isto vrijeme je, pored Podgorice, održan na gradskim trgovima u Tirani, Prištini, Skoplju, Sarajevu, Beogradu i Zagrebu, pod motom „Svi se smijemo, ali različito“.

Regionalni projekat posvećen inkluzivnom obrazovanju počeo je u januaru 2013. godine i obuhvatio je 49 pilot škola iz 7 zemalja. Osnovna škola „Vuk Karadžić“ jedna je od 7 pilot škola u Crnoj Gori, koje su kroz projekat poboljšale inkluzivno obrazovanje u okviru svojih nastavnih procesa.

„Ovaj projekat nam je pomogao da zahvaljući studijskim putovanjima i seminarima, kroz mrežu škola naši nastavnici puno nauče i razmijene iskustva sa kolegama iz regije i zemalja zapadne Evrope. Naš cilj je bio da imamo školu po mjeri djeteta, a naši učenici sada još bolje razumiju i prihvataju da su ljudi različiti, a jednako važni,“ saopštila je Natalija Lakić, koordinatorka programa u Osnovoj školi „Vuk Karadžić“.

OŠ „Vuk Karadžić“ priključila se projektu u decembru 2014. godine, od kada su organizovali obuke i radionice za roditelje i nastavnike, priredbe i predavanja za učenike, a škola je opremila i Kreativni sobičak za 13 učenika sa posebnim obrazovnim potrebama.

Tokom kulturno-zabavnog programa, učenici i učenice OŠ „Vuk Karadžić“ predstavili su se recitacijama i muzičkim i plesnim numerama.

Portal Analitika