Društvo

Radošević Marović: Vlada će učiniti sve da Parada ponosa u Podgorici protekne mirno

Pod sloganom “Montenegro Prajd – Za svaki grad”, u Podgorici će 18. oktobra biti održana treća Parada ponosa, a organizatori iz Vlade su saopštili da će učiniti sve da protekne mirno.
Radošević Marović: Vlada će učiniti sve da Parada ponosa u Podgorici protekne mirno
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović za Antenu M je kazala da će u ponedjeljak imati sastanak sa ministrom i organizatorima Parade ponosa, upravo da bi postigli da se ovogodišnja Parada, kao i prošlogodišnja, održi bez incidenata i da protekne mirno.

“Nadam se da smo u protekloj godini uspjeli da podignemo, bar donekle, svijest javnosti stalnim kampanjama, edukacijama onih koji treba da šire razumijevanja prema različitima", rekla je Radošević Marović.

Na pitanje kada će Crna Gora biti spremna da parade ponosa organizuje i u drugim opštinama, ona je kazala da još od prošle godine potpisuju memorandume o saradnji sa lokalnim samoupravama o pružanju zaštite LGBT osoba na lokalnom nivou.

“Do sada je devet opština iz Crne Gore potpisalo taj memorandum. U pripremi su pregovori za potpisivanje i sa opštinama Nikšić i Plav. To bi onda bilo 11 opština sa kojima imamo precizirane aktivnosti u pružanju zaštite i poštovanja ljudskih prava LGBT zajednica u lokalnim sredinama. Ideja nam je da krajem godine napravimo izvještaj kako su funkcionisali ovi memorandumi u protekloj godini i on će nam dati smjernice kako da se na lokalnom nivou brine o ovoj populaciji", rekla je Radošević Marović.

Povorka ponosa je bila zakazana i u Nikšiću 18. septembra, ali je otkazana iz bezbjednosnih razloga.

Izvor: Radio Antena M; foto: minmanj.gov.me

Portal Analitika