Politika

Đukanović: Istorija Crne Gore je neprestana borba za slobodu

Istorija Crne Gore je neprestana borba za slobodu i opstanak, u kojoj posebno mjesto ima antifašistički ustanak i borba naroda Crne Gore u Drugom svjetskom ratu, kazao je premijer Milo Đukanović u razgovoru sa predsjednikom Svjetske federacije veterana Dan Vigo Bergtunom. Premijer je naglasio veoma važnu ulogu boraca i antifašista, koji su prije svih pozvani da zajedno sa svima nama čuvaju tu slavnu tradiciju i sjajnu tekovinu Crne Gore, da je afirmišu na međunarodnoj sceni. U razgovoru je učestvovao i potpredsjednik Saveza udruženja boraca NOR i Antifašista Crne Gore Ljubo Sekulić.
Đukanović: Istorija Crne Gore je neprestana borba za slobodu
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora na pravi način zastupljena u ovoj velikoj svjetskoj organizaciji koja okuplja 121 državu i što je, prema riječima predsjednika Bergtuna, jedna od njenih najaktivnijih članica.

Premijer je upoznao visokog gosta sa progresom Crne Gore u pregovaračkom procesu sa EU, kao i naporima Vlade i drugih subjekata u realizaciji obaveza u susret očekivanom pozivu za NATO do kraja ove godine. On je zahvalio Bergtunu na podršci borcima i antifašistima, koji u kontinuitetu pružaju doprinos ostvarivanju nacionalnih strateških interesa Crne Gore, kao što je evroatlantska integracija.

Bergtun je, između ostalog, istakao da Crna Gora predstavlja primjer odgovornog odnosa prema veteranima, apostrofirajući njenu pozitivnu ulogu u regionu, kao i konstruktivnu saradnju sa Svjetskom federacijom veterana, najvećom organizacijom takve vrste u svijetu, bez političke i vjerske orijentacije. On je posebno govorio o značaju bezbjednosti, kao i ulozi koju NATO ima u kontekstu savremenih globalnih izazova, potencirajući ulogu njegove zemlje, Norveške, u Alijansi od prvog dana i činjenicu da je danas njen generalni sekretar bivši norveški premijer Jens Stoltenberg.

Đukanović i Bergtun su zajednički izrazili zadovoljstvo i zbog tradicionalnog crnogorsko-norveškog prijateljstva i nivoa političkih odnosa i ukupne saradnje između Crne Gore i Norveške.

Portal Analitika