Društvo

Šarkić primio predsjednika Svjetske organizacije veterana, Dan Viga Bergtuna

Državni sekretar Ministarstva odbrane Bojan Šarkić primio je danas predsjednika Svjetske federacije veterana (WVF) Dan Viga Bergtuna (Dan Viggo Bergtun) i delegaciju Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore na čelu sa predsjednikom, prof. Ljubomirom Sekulićem i generalnim sekretarom te organizacije, Draganom Mitovim Đurovićem.
Šarkić primio predsjednika Svjetske organizacije veterana, Dan Viga Bergtuna
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode iz resornog ministarstva, gost iz Norveške pokazao je veliko interesovanje za proces crnogorskih NATO integracija, naglašavajući da njegova posjeta Crnoj Gori i SUBNOR-u predstavlja gest podrške našoj zemlji u momentu kada očekuje poziv za članstvo u NATO.

Bergtun je kazao da članstvo u Alijansi predstavlja garanciju mira i sigurnosti, kao i najbolju i najefikasniju odbranu od modernog terorizma i ostalih sigurnosnih izazova savremenog svijeta, posebno naglašavajući značaj međudržavne saradnje i kooperacije.

Šarkić je izrazio potpuno uvjerenje u izvjesnost skorog poziva za članstvo Crne Gore u NATO, koje učvršuje nedavna podrška koju je Crna Gora dobila od predstavnika visoke američke administracije. 

On je istakao da je za Crnu Goru, kao malu zemlju, od posebnog značaja uključivanje u veće sisteme odbrane, kao što je NATO. 

„Državni sekretar upoznao je goste sa reformama koje su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore implementirali kako bi se dostigao stepen spremnosti u kojem se s pravom očekuje pozivnica za članstvo u Alijansi. On je kazao da je Crna Gora potpuno svjesna da punopravno članstvo u NATO predstavlja samo početak novih obaveza i zadataka, što je razlog da naša država poklanja posebnu pažnju obrazovanju i razvoju mladih generacija preko partnerstva sa zemljama članicama NATO-a“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Bergtun je podsjetio da Svjetska federacija veterana okuplja oko devet miliona članova iz 129 zemalja svijeta, te da stoga ima snagu da slijedi svoju misiju promovisanja mira i ljudskih prava.  

Portal Analitika