Zanimljivosti

Dodatni kalcijum ne smanjuje rizik od loma kostiju

Novozelandski naučnici doveli su u pitanje potrebu unosa dodatnih količina kalcijuma radi jačanja kostiju, jer je njihovo istraživanje pokazalo da se dodatnim količinama kalcijuma ne smanjuje rizik od loma kostiju.
Dodatni kalcijum ne smanjuje rizik od loma kostiju
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici su proučili rezultate niza istraživanja na desetinama hiljada ispitanika kojima su analizirani efekti kalcijuma u ishrani i kalcijuma kao dodatka ishrani i pratili su da li dodatne količine kalcijuma utiču na gustinu kostiju i rizike od loma kod starijih od 50 godina, piše portal Magazin.

Istraživanje je pokazalo da povećani unos kalcijuma kroz hranu ili suplemente povećava gustinu kostiju do dva odsto, što nije dovoljno za smanjenje rizika od preloma kostiju.

Oni su, takođe, proučavali i direktnu vezu unetih količina kalcijuma i rizika od loma, pri čemu su zaključili da ne postoji veza između količine unijetog kalcijuma hranom i rizika preloma.

Vrlo ograničenu vezu, odnosno blago smanjenje rizika od loma stručnjaci su uočili u slučaju uzimanja kalcijuma u vidu tableta ali, kako ističu, ti dokazi su slabi i nedosljedni.

Izvor: Magazin; foto: b92.net

Portal Analitika