Društvo

Određen pritvor do 30 dana za Marović, Mitrović, Lazarević i Radunović

Bivšoj šefici budvanskog katastra Mirjani Marović, vlasniku kompanije Megapromet Miodragu Mitroviću i procjeniteljima Milki Lazarević i Marku Radunoviću određen je pritvor do 30 dana.
Određen pritvor do 30 dana za Marović, Mitrović, Lazarević i Radunović
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo da je bivša šefica budvanskog katastra Mirjana Marović uhapšena zbog sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Takođe, 30. septembra priveden je bivši predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača. Privedeni su i nekadašnji direktor AMD-a Igor Trnski, kao i procjenitelj Marko Radunović zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, prilikom prodaje državnog zemljišta, u selu Prijevor, iznad Jaza.

Pobjeda je objavila da je Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije izuzelo je iz Automoto društva Budva dokumentaciju zbog sumnje da je nekoliko osoba zloupotrijebilo službeni položaj prilikom kupoprodaje državnog zemljišta u selu Prijevor iznad Jaza. Šteta za opštinski budžet je skoro dva miliona eura.

Istragom Specijalnog tužilaštva će biti obuhvaćeni svi direktno ili indirektno povezani sa ovim poslom: bivši predsjednici opštine Budva Rajko Kuljača i Lazar Rađenović, nekadašnja šefica budvanskog katastra Mirjana Marović, Igor Trnski, Miodrag Mitrović i Milka Lazarević.

Šteta za opštinski budžet je, kako se može zaključiti iz prikupljene dokumentacije, nastala 2008. godine kada je donijeta odluka da se NVO AMD Budva proda neurbanizovano zemljište u Prijevoru (26.000 kvadrata).

Plac u Prijevoru se nalazio iznad Jaza, a prodat je na licitaciji po niskoj cijeni. Zanemarena je preporuka državne vlasti da se ne prodaje neurbanizovano zemljište već da se investitor uputi na urbanizovane parcele sa preciznom namjenom što može na njoj da gradi.

NVO AMD Budva je 2008. godine kod opštine inicirala prodaju parcele u Prijevoru. Održana je, kako se sumnja, fingirana licitacija na kojoj su učestvovale tri firme čiji su predstavnici bili povezana lica, a pobijedila je nevladina organizacija AMD Budva, koja je ponudila desetak odsto veću cijenu od početne.

Prethodno je opštinska komisija, na čijem je čelu bila Mirjana Marović, procijenila vrijednost kvadratnog metra - na 45 eura. Kompletan posao je sklopljen za vrijeme predsjedničkog mandata Rajka Kuljače.

Pretpostavlja se da je AMD Budva uplatila samo garancije, a rokovi za uplaćivanje sredstava su produžavani dok nije pronađen drugi kupac – Mega promet, čiji je vlasnik Miodrag Mitrović.

Nekoliko mjeseci kasnije, mještani u Prijevoru su tražili da im opština napravi put i obezbijedi parking. Zanimljivo, kvadratni metar zemlje je tada procijenjen - na više do 150 eura.

Kasnije se ispostavilo i da dio zemlje koja je prodata AMD Budvi pripada porodici Kovačević, kojima je i plaćena cijena od 150 eura za izgradnju parkinga, a cijenu toga ugovora plaćali su - građani iz budžeta.

Ukoliko se istragom potvrdi da je bilo nezakonitosti i štete po opštinski budžet, a sve je urađeno u vremenu dok je prvi čovjek Budve bio Rajko Kuljača, to bi moglo da uzdrma njegov status svjedoka saradnika u procesu ,,TQ Plaza i Jaz“.

Foto: cdm.me

Portal Analitika