Abiznis

ĐUKANOVIĆ: Vlada hitno da sprovede odluku o gradnji termolektrane

Drugi blok termoelektrane Plevlja nije najsrećnije rješenje za energetsku situaciju u Crnoj Gori, ali ako je već odlučna da krene u taj projekat Vlada Crne Gore bi trebala da donese odluku o gradnji odmah i hitno sprovede sve aktivnosti u vezi početka realizacije tog projekta, smatra analitičar tržišta metala i konsultant za industriju Goran Đukanović.
ĐUKANOVIĆ: Vlada hitno da sprovede odluku o gradnji termolektrane
Portal AnalitikaIzvor

“Mislim da je prioritet za Crnu Goru bio izgradnja jedne hidroelektrane, snage minimum 200 MW, konkretno mislim na hidroelektranu Komarnica, ali iz nekog meni nepoznatog razloga (možda upravo zbog forsiranja izgradnje drugog bloka termoelektrane) taj projekat očito nije prioritet sada. Uprkos tome što su njemačke kompanije u više navrata izrazile spremnost da invstiraju u hidroenergetski potencijal Crne Gore a o čemu su izvještavali naši mediji u protekle dvije godine”, rekao je Đukanović za Portal Analitika.

Prema njegovim riječima, zato to iz pozicije običnih građana, u nedostatku informacija, više liči na borbu energetskih lobija a ne stvarnih prioriteta Crne Gore i najboljih i najefikasnijih rješenja.

“ I pored svih mana i nedostataka, kao što je obaveza plaćanja takse na izduvne gasove (CO2), drugi blok termoelektrane će biti značajan za energetski bilans Crne Gore i stabilnost sistema i na duži rok Crna Gora će imati više koristi nego štete od tog projekta”, objasnio je Đukanović.

On je rekao da će glavna šteta i najveći gubitak biti višegodišnje kašnjenje sa realizacijom tog projekta, do početka puštanja u rad, u poređenju sa samim radom i proizvodnjom električne energije.

“Dodatni razlog u prilog drugog bloka je i najavljeno zatvaranje postojeće termoelektrane u skorijoj budućnosti. Ovo ne znači da treba stati sa investicijama u obnovljive izvore energije (vjetar, sunce), a posebno insistiram na realizaciji projekta hidrelektrane Komarnica”, naveo je on.

Đukanović ne podržava izgradnju četiri hidroelektrane na Morači jer korist od tog projekta i količina energije koja bi se dobila nije vrijedna potapanju centralnog kanjona u Crnoj Gori.

“Da zaključim, drugi blok termoelektrane će donijeti više koristi nego štete na duži rok ali samo pod uslovom da realizacija tog projekta počne odmah. Već za dvije godine, ako ne počne izgradnja, ova tvrdnja ne važi i tada bi najvjerovatnije bolje bilo odustati od tog projekta”, zaključio je Đukanović.

P.Z.

Portal Analitika