Abiznis

VUKČEVIĆ: IRF nudi najpovoljnije uslove za kreditiranje preduzetništva

Predsjednik Odbora direktora Investiciono - razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević ocijenio je da taj fond u Crnoj Gori nudi najbolje uslove za kreditiranje preduzetništva. Za početnike u biznisu nudimo kreditne uslove koji se ne mogu dobiti u regionu, naveo je Vukčević.
VUKČEVIĆ: IRF nudi najpovoljnije uslove za kreditiranje preduzetništva
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vukčević je, gostujući u emisiji "U Centar" RTCG saopštio je taj fond za godinu i 7 mjeseci od kad je on na čelu, plasirao više od milion i 700 hiljada eura kredita za razvoj malih i srednjih preduzeća.

"Tu je riječ o preko 500 individualnih kredita. Svi koji imaju osjećaj za biznis mogu da dobiju jeftin novac da valorizuju svoje ideje", kazao je Vukčević.

Razvoj preduzetništva je interes IRF-a i države, ali i preduzetnika, navodi Vukčević i dodaje da u Crnoj Gori još nije slučaj da, iako posluje 14 banaka, dolazi do značajnijeg smanjenja kamatnih stopa.

"Kamatna stopa za prvih 8 mjeseci ove godine je od 2,5 do 2,8 odsto. To je odnosi na početnike u biznisu, za razvoj preduzetništva. Za projekte koji dolaze iz nerazvijenih opština, kamatna stopa je 2 odsto. Znači onim ljudima koji žele da na taj način riješe svoju egzistenciju, mi nudimo zaista jeftin novac", kazao je Vukčević.

On tvrdi da je poslovanje i dodjela kredita IRF-a potpuno transparentna i da ne može doći do bilo kakvih manipulacija. Vukčević kaže da je bilo kreditiranja i firmi u državnom vlasništvu, ali su i ona morala da ispune sve procedure kako bi dobile kredit.

"Međunarodne finansijske inistitucije su odobrile 98 odsto naših kredita, što pokazuje da radimo izuzetno profesionalno svoj posao", naveo je Vukčević.

IRF, kako kaže, ima mehanizme preko kojih provjerava da li se krediti koje odobri namjenski koriste. Za preduzetnike i početnike u biznisu sa sjevera je otvorena posebna kreditna linija.

Vukčević tvrdi da IRF vodi veoma računa kome daje kredit, kako bi se novac vratio tom fondu.

Podsjetio da IRF ima dva aranžmana sa Evropskom razvojnom bankom vrijedna 70 miliona eura i da je 85 odsto tih sredstava namijenjeno malim i srednjim preduzećima, a ostatak infrastrukturnim projektima..

RTCG

Portal Analitika