Kultura

Preminuo glumac Staša Tomas

Crnogorski glumac Staša Tomas preminuo je 29. septembra u 64. godini. Bio je član Gradskog pozorišta iz Podgorice od 1975. godine.
Preminuo glumac Staša Tomas
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Odigrao je veliki broj uloga, od kojih se izdvajaju one u predstavama - „Laža i paralaža“ (Aleksa), „Kapetan Džon Piplfoks“ (Džon Piplfoks), „Marko Kraljević superstar“ (Šarac), „Hajduci“ (Brana), „Čika Bajkina bajka“ (Bajka), „Riječ je o cirkusu“ (Bijeli klovn), „Djevojčica Jasmina“ (Mića), „Dva vedra vode“ (Alfonso), „Nemušti jezik“ (Vilenjak), „Petar Pan“ (Džon), „Kamen ljubavi sa dna mora“ (Sedef ), „Novela od ljubavi“ (Bono), „Tom Sojer i đavolja posla“ (sudija Tačer), „Tri musketara“ (Lord Bakingem), „Kralj Vukašin“ (Ibrahim), „Pink Panter ponovo napada“ (policajac/ batler) i druge. Igrao je u serijama za djecu i dramama za Televiziju Crne Gore.

Dobitnik je nagrade Saveza pionira Podgorice za najbolju mušku ulogu u periodu 1987-89. To priznanje pripalo mu je za ulogu Miće u „Djevojčici Jasmini“. Dobitnik je i nagrade Mediteranskog kulturnog centra „Sredozemni lav“, za ulogu Bona u „Noveli od ljubavi“ i Crnogorskog kulturnog foruma „Meritum“ za monodramu „On“.

U Gradskom pozorištu odigrao je 110 uloga. Poticao je iz glumačke porodice. Njegov otac bio je poznati dramski umjetnik i član ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta Petar Tomas, a maćeha nedavno preminula Dragica Tomas.

(Pobjeda, Foto: Balša Rakočević) 

Portal Analitika