Abiznis

KAZADI: Pejović donosi dobre odluke u cilju održanja KAP-a

Krajem 2008. godine, KAP je imao oko 2.100 zaposlenih. U to vrijeme, sprovodili smo više sistemskih rješenja u cilju jačanja stabilnosti čitavog preduzeća. Tako smo, recimo, u poređenju sa 2007. godinom uspjeli da smanjimo specifičnu potrošnju električne energije sa 14,4 na 13,9 MWh/ toni DC (jednosmjerne) struje, kaže Kazadi.
KAZADI: Pejović donosi dobre odluke u cilju održanja KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

Bivši izvršni direktor Kombinata aluminijuma Džo Kazadi, kazao je u intervjuu za Portal Analitika, da aktuelni vlasnik vuče dobre poteze u cilju održanja fabrike.

“Imao sam priliku da se sretnem sa vlasnikom KAP-a gospodinom Veselinom Pejovićem i moj utisak je da on pravi dobre odluke u cilju održanja KAP-a. On ima dobre ideje i spreman je da se suoči sa izazovima, uključujući i prelazak na novi program, na proizvode sa dodatnom vrijednošću”, rekao je Kazadi.

Kazadi je najpoznatije ime u svijetu aluminijumske industrije koji je radio za KAP. Naime, on je radio za multinacionalne kompanije u SAD, Kanadi i Evropi, a 20 godina obavljao je različite menadžerske funkcije u aluminijumskom gigantu “Alkoa“. U Podgorici je nedavno osnovao kompaniju koja nudi tehnička rješenja za aluminijumsku industriju.

ANALITIKA: Prepoznati ste kao najbolji direktor KAP-a nakon privatizacije. U  kakvom je stanju bio KAP kada ste ga napustili 2008. godine?

KAZADI: Krajem 2008. godine, KAP je imao oko 2.100 zaposlenih. U to vrijeme, sprovodili smo  više sistemskih rješenja u cilju jačanja stabilnosti čitavog preduzeća. Tako smo, recimo, u poređenju sa 2007. godinom uspjeli da smanjimo specifičnu potrošnju električne energije sa 14,4 na 13,9 MWh/ toni DC (jednosmjerne) struje i čak pokazali da je moguće spustiti potrošnju na 13,6 MWh/t. Takođe, smo značajno povećali sigurnost na radu i smanjili stopu povreda za 47% i istovremeno snizili izostanke sa posla za 9%.

Pored mnogih izazova sa kojima smo bili suočeni u to vrijeme izdvojio bih i inicijative koje su rezultirale smanjenjem troškova za održavanje i smanjenje zaliha rezervnih djelova za više od 10%. Te godine smo proizveli rekordnih 126. 000 tona primarnog aluminijuma.glavna1

ANALITIKA: Šta je pravi razlog vašeg odlaska iz KAP-a?

KAZADI: Tokom mog boravka u KAP-u ostvario sam ono što sam zacrtao i zaključio da je vrijeme da odem.

ANALITIKA: Da li je tačno da ste se zalagali da KAP za svoje potrebe sagradi hidroelektranu u Crnoj Gori?

KAZADI: Da, snažno sam podržavao ideju izgradnje elektrana u Crnoj Gori i predložio projekat izgradnje  tzv. sistema Circulating Fluidized Bed Boiler (CFBB)- cirkularnog  fluidnog kotla, koji bi genersiao 400 MW snage električne energije, dvostruko više nego što je potrebno za KAP pri punoj proizvodnji i tako obezbijedio višak energije koja bi se mogla izvoziti.

Bilo je važno naći način da se minimizira korišćenje energije iz uvoza i da se umjesto toga omogući izvoz energije. Ja sam skloniji obnovljivim izvorima energije, prije svega hidroelektranama, ali u to vrijeme Crna Gora je bila vrlo ograničena u korišćenju hidro energetskog potecijala. Neki projekti koji su tada bili razmatrani za mini hidroelektrane su bili nedovoljni i obezbijedili bi samo oko 10 MWh energije.

ANALITIKA: Da li se što radilo u vezi pokretanja proizvodnje u Fabrici za preradu?

KAZADI: Radili smo vrlo posvećeno da pokrenemo proizvodnju u Fabrici za preradu i čak smo doveli jedan njemački stručni tim da nam pomogne u tome. Osim toga, imali smo planove da modernizujemo Kovačnicu a što je i učinjeno nekoliko godina kasnije. Ja sam nedavno imao priliku da posjetim Kovačnicu i bio sam impresioniran sa onim što je urađeno.

ANALITIKA: Bilo je nekih priča da ste vi prodali staru presu iz Kovačnice. Šta je u svemu tome istina?

KAZADI: Što se tiče prodaje starih presa iz Kovačnice to je urađeno nakon mog odlaska, tako da nisam upoznat pod kojim uslovima su prodate i kome.

ANALITIKA: Za vaše vrijeme, KAP je sprovodio respektabilan investicioni plan koji se odnosi na instalisanje peći za kalcinisanje glinice. Da li je bio dobar potez zatvaranje Fabrike glinice?  Da li  smatrate da trenutno KAP može opstati na aluminijumskom tržištu?

KAZADI: Vjerujem da je zatvaranje Fabrike glinice bio dobar poslovni potez s obzirom na skupu proizvodnju glinice i u uslovima svjetske finansijske krize 2009. godine. KAP bi morao da  prilagođava svoj proizvodni program tako da efikasno odgovori zahtjevima tržišta u budućnosti.glavna2

ANALITIKA: Šta bi ste preporučili novom vlasniku? Na koje proizvode bi trebao da se fokusira?

KAZADI: Imao sam priliku da se sretnem sa vlasnikom KAP-a gospodinom Veselinom Pejovićem i moj utisak je da on pravi dobre odluke u cilju održanja KAP-a. On ima dobre ideje i spreman je da se suoči sa izazovima uključujući i prelazak na novi proizvodni program na proizvode sa dodatnom vrijednošću.

ANALITIKA: Čime se sada bavite? Koliko često posjećujete Crnu Goru?

KAZADI: Hvala za pitanje. Često sam u Crnoj Gori u posljednje vrijeme. Izvršni sam direktor jedne kompanije koju zajedno sa partnerima pokušavam da izgradim. Njeno sjedište je u Podgorici i naša misija je da ponudimo rješenja za industriju aluminijuma u čitavom svijetu. Kompanija, pod imenom Metal Solutuions International, je u začetku i proizvodi opremu koja omogućuje smanjenje potrošnje električne energije u elektrolizama. KAP je očito jedan od naših klijenata.

 

Predrag ZEČEVIĆ

 

 

Portal Analitika