Svijet

Da snage SAD i Rusije ne pucaju jedni na druge

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je počelo razgovore s ruskom vojskom kako bi se izbjeglo da snage SAD i Rusije pucaju jedne na druge u Siriji.
Da snage SAD i Rusije ne pucaju jedni na druge
Portal AnalitikaIzvor

Današnji razgovori preko video-konferencije uslijedili su pošto su ruski avioni počeli napade na zapadu Sirije.

Pentagon je naveo da s američke strane u razgovorima učestvuju pomoćnica ministra odbrane za međunarodna bezbjednosna pitanja Elisa Slotkin i direktor za strateške planove i politiku Združenog štaba odbrane vice admiral Frenk Pandolf.

Zasad nije poznato ko u tim kontaktima učestvuje s ruske strane.

Kremlj je ranije danas saopštio da Rusija ne namjerava da se udružuje s koalicijom koju predvodi SAD u borbi protiv Islamske države, ali je moguće angažovanje u Iraku.

Sirija ne bi trebalo da bude primorana da bira između svog predsjednika Bašara el Asada i terorističkih grupa poput Islamske države, izjavio je danas u Ankari turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Predsjednik Turske, koji odbacuje ideju da se sarađuje s Asadom u borbi protiv Islamske države, obratio se danas turskom parlamentu dan nakon vazdušnih napada Rusije na Siriju, koja podržava sirijskog predsjednika.

"Sirijski narod ne bi trebalo da ima izbor između režima koji ga ubija i terorističkih organizacija", ocijenio je Erdogan koji u govoru pred poslanicima nije direktno pomenuo ruske vazdušne napade već izrazio nadu da će "naredni razvoj događaja riješiti krizu koja traje skoro pet godina".

Turska je primila oko 2,2 miliona sirijskih izbjeglica od početka građanskog rata u toj zemlji 2011. godine. U tom sukobu je poginulo više od 240.000 ljudi.

Portal Analitika