Politika

VUJANOVIĆ: Crna Gora čvrsto opredijeljena doprinosu međunarodnog mira i bezbjednosti

Crna Gora je čvrsto opredijeljena da aktivno doprinosi i podržava kolektivne napore za očuvanje međunarodnog mira i bezbjednosti, a angažovanje crnogorskih vojnika i policajaca u međunarodnim misijama predstavlja potvrdu izvršavanja međunarodnih obaveza i izgradnje partnerskog odnosa, rekao je predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, na govoru u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.
VUJANOVIĆ: Crna Gora čvrsto opredijeljena doprinosu međunarodnog mira i bezbjednosti
Portal AnalitikaIzvor

Kao članica Savjeta za ljudska prava, dodao je Vujanović, Crna Gora pruža snažan doprinos vrijednostima te organizacije.

„Posebnu pažnju posvećujemo pitanjima prevencije diskriminacije i nasilja, zaštiti prava djece, osoba s posebnim potrebama, LGBT osoba, osnaživanju položaja i uloge žena i djevojčica, ali i zaštiti slobode mišljenja i izražavanja. Obilježavanje 20 godina od usvajanja Pekinške deklaracije i Platforme za akciju nas obavezuje da intenziviramo napore na implementaciji značajnih dokumenata u oblasti ostvarivanja i osnaživanja  ljudskih prava za žene i djevojčice“, rekao je Vujanović.

On je ponovio da Crna Gora snažno podržava Agendu za održivi razvoj do 2030. i istakao da je za ciljeve agende ključno finansiranje.

Predsjednik je rekao da je zadovoljan što je Crna Gora počela izradu nove nacionalne strategije za održivi razvoj za period poslije 2015, te da će nacionalni ciljevi biti usklađeni s globalnim.

Osvrćući se na aktuelne konflikte u svijetu i kršenja međunarodnog prava, Vujanović je rekao da je terorizam ozbiljna prijetnja miru.

„Podržavamo globalne napore za razoružanje i neproliferaciju i stupanje na snagu Sporazuma o trgovini oružjem i zalažemo se za što efikasnije sprovođenje. Crna Gora pozdravlja pozitivan ishod pregovora o iranskom nuklearnom programu“, kazao je Vujanović.

Predsjednik je poručio i da posebnu vrijednost u agendi za mir i bezbjednost ima rodna politika.

Crna Gora, dodao je Vujanović, privržena je konceptu Odgovornosti za zaštitu.  „Nastavićemo da zahtijevamo odgovornost i kažnjavanje svih počinioca“, poručio je Vujanović, govoreći o ratnim zločinima.

„Dolazeći iz regiona osjetljive stabilnosti, naše iskustvo je pokazalo da dijalog i saradnja  predstavljaju najbolji način za smirivanje tenzija, prevazilaženje razlika i postizanje trajnih rješenja. Stoga će Crna Gora naredne godine organizovati sastanak u sklopu inicijative Medijacija u Mediteranu, što je znak naše posvećenosti daljoj promociji medijacije kao efikasnog sredstva za prevenciju i upravljanje konfliktima i konsolidaciju mira“, najavio je predsjednik.

Govoreći o migrantima, Vujanović je rekao da se u krizi moramo voditi humanošću i solidarnošću.

Crna Gora će, rekao je Vujanović, nastaviti da podržava napore na jačanju UN i unaprijeđenju efikasnosti, transparentnosti, odgovornosti i reprezentativnosti UN i njenih organa.

Portal Analitika