Svijet

Snimci novih ruskih udara u Siriji

Ruski avioni bombardovali su danas položaje Islamske države i ogranka Al Kaide u Siriji, terorističke grupe Nusra Front. Rusko ministarstvo odbrane objavilo je i video snimak tih napada.
Snimci novih ruskih udara u Siriji
Portal AnalitikaIzvor

Više od 30 vazdušnih udara je izvedeno u ruralnoj oblasti u blizini grada Džisr al Šugur, provinciji Idlib, planinskom regionu Zavija i provinciji Hama, a uništena je fabrika oružja, štab ID-a i jedan utvrđeni punkt terorista.

Iz Moskve su naglasili da napade izvode u koordinaciji s vojskom Sirije, koja je pod komandom predsjednika te zemlje Bašara Al Asada.

Iran u potpunosti podržava ruske vazdušne napade na "terorističke organizacije" u Siriji, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Irana.

"Islamska Republika Iran smatra da vojna akcija Rusije protiv naoružanih terorističkih organizacija predstavlja korak naprijed u borbi protiv terorizma i u cilju rješavanja trenutne krize u Siriji", navela je u pisanoj izjavi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Irana Marzijeh Afham.

Ona je rekla da su vazdušni napadi Rusije odgovor na "zvanični zahtjev sirijske vlade", prenijela je iranska agencija Irna.

Uništili štab Islamske države

Rusija je juče počela vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, a Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Objavljen je snimak jučerašnjih preciznih  vazdušnih udara na Islamsku državu, komandno mjesto i operativni štab koji su se nalazili u planinskoj oblasti u Siriji, prenijela je agencija Tass.

Objavljeni su i snimci napravljeni u kokpitu ruskih borbenih aviona.

Ministarstvo odbrane je sinoć saopštilo da su ruski avioni imali oko 20 letova nad Sirijom i gađali osam ciljeva i da je na meti bila Islamska država.

U saopštenju se navodi da su ruski avioni uništili komandno mjesto Islamske države i operativni centar u planinskoj oblasti.

Na meti udara nijesu bila civilna infrastruktura i okolna područja, dodaje u saopštenju ruskog ministarstva.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je optužbe da su se na meti ruskih vazdušnih napada u Siriji našli i drugi ciljevi, sem Islamske države i da su pogođeni civili.

"Glasine da ciljevi ovih vazdušnih napada nijesu pozicije Islamske države su neosnovane", rekao je Lavrov novinarima poslije sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Njujorku.

Lavrov je dodao da nema podatke o civilnim žrtvama, prenijela je agencija AFP.

"Rekao sam Džonu Keriju da su glasine o navodnim drugim ciljevima Ratnog vazduhoplovstva Rusije u Siriji neosnovane. Ciljevi su isključivo usmjereni na borbu sa Islamskom državom", rekao je Lavrov.

Rusija je juče počela vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, a Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Ruski Komersant je, pozivajući se na vojne izvore, objavio da su angažovani bombarderi "Su-24M", "Su-34", borbeni avioni "Su-30" i borbeni helikopteri "Mi-24".

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

 

Portal Analitika