Svijet

Mekejn: Rusi postaju svjetski lideri, a to je tragedija

Uticajni američki političar i nekadašnji predsjednički kandidat Džon Mekejn smatra da su ruskim vojnim ulaskom u Siriju SAD izgubile poziciju svjetskog lidera.
Mekejn: Rusi postaju svjetski lideri, a to je tragedija
Portal AnalitikaIzvor

"To je tragedija dragi moji Amerikanci - tragedija što smo dotle dogurali", poručuje predsjednik Senatskog komiteta SAD za naoružanje, komentarišući početak ruske vojne intervencije u Siriji.

Mekejn vjeruje da je došlo vrijeme da se američki predsjednik osvijesti i vrati zemlji vodeću poziciju, ali pri tome, kako pojašnjava, ne poziva na vraćanje hiljada američkih vojnika u Irak ili njihovo upućivanje u Siriju.

On upozorava da se širi ruski uticaj na Bliskom Istoku a kao primjer navodi sporazum sa Saudijskom Arabijom o kupovini ruske vojne tehnike, navode američki mediji, prenosi Blic.

"Čak je i premijer Izraela Benjamin Netanjahu nedavno bio u Moskvi. Sve nam to govori o tome da svi oni koriguju svoju politiku, uzimajući u obzir slabljenje američkog uticaja i jačanje uloge Putina u toj regiji", zaključuje Džon Mekejn.

Rusija je stavila Mekejna na spisak lica iz SAD koji podležu ruskim kontrasankcijama zbog njegovog odnosa prema situaciji u Ukrajini. Republikanac Mekejn važi za izrazitog "jastreba" u američkoj spoljnoj politici.

Portal Analitika