Finansije

Poreski prihodi 20 miliona eura veći nego krajem septembra 2014.

Poreska uprava Crne Gore u prvih devet mjeseci 2015. godine ostvarila je ukupnu naplatu poreskih prihoda u neto iznosu od 630.672.165 eura, što je za gotovo 20 miliona eura više nego što je nego što je naplaćeno u komparativnom periodu 2014. godine, odnosno više od dva miliona eura iznad plana, saopšteno je Portalu Analitika iz Poreske uprave.
Poreski prihodi 20 miliona eura veći nego krajem septembra 2014.
Portal AnalitikaIzvor

Najveća stopa rasta bilježi se kod naplate koncesionih naknada, koja je u prvih 9 mjeseci 2015. godine iznosila 28.062.296 eura, tj. 10 miliona ili čak 50 odsto više nego u istom periodu 2014. godine i u odnosu na plan budžeta, a rezultat je zaduživanja većeg broja koncesionara u ovoj godini, kao i intenzivnih aktivnosti na naplati zaostalih dugovanja po ovom osnovu.

„Treba pomenuti i naplatu doprinosa za socijalno osiguranje, koja je u navedenom periodu iznosila 312.038.360,10 eura, što je 23 miliona eura više nego u istom periodu prethodne godine, tj. 22 miliona eura više u odnosu na plan. Pozitivan rezultat naplate prihoda ostvaren je i u septembru, kada je ukupna neto naplata iznosila 81.039.445,60 eura, odnosno sedam miliona eura više nego u septembru 2014. godine, odnosno tri miliona eura više od plana naplate za septembar 2015. godine“, ističe se u saopštenju.

Iz Poreske uprave naglašavaju da će aktivnosti na obezbjeđenju budžetskih prihoda, kako naplatom tekućih obaveza, tako zaostalih poreskih dugovanja, bitinastavljene i u predstojećem periodu i da se očekuje da će do okončanja godine biti u potpunosti ostvaren plan budžeta za 2015. godinu.

„Kontinuirani trend uspješne naplate poreskih prihoda rezultat je napora poreskih službenika na povećanju fiskalne discipline, kako podsticanjem dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa, tako i primjenom mjera prinudne naplate i sankcionisanjem nelegalnog poslovanja. Poreska uprava svoj rad zasniva na principima potpune transparentnosti, nulte tolerancije na sivu ekonomiju i neselektivnog pristupa prema svim poreskim obveznicima, dajući doprinos izgradnji povoljnog poslovnog ambijenta i promovišući fer tržišnu konkurenciju u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika