Crna hronika

U Nikšiću oduzeto oružje i municija

Nikšićka policija pronašla je i oduzela veću količinu oružja i municije u ilegalnom posjedu.
U Nikšiću oduzeto oružje i municija
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Policija je, na osnovu naredbe sudije za istragu Osnovnog suda u Nikšiću, a shodno nalogu zamjenika Osnovnog državnog tužioca u Nikšiću, pretresli stan i druge prostorije porodične kuće Z.Đ. (55) u Nikšiću.

„Tom prilikom su pronašli i oduzeli puškomitraljez marke „Crvena zastava“ cal. 7,62mm, pušku marke „Mosbet“, tzv. pumparicu, cal.12 mm, četiri ručne bombe M 75, jednu ručnu bomba M 52, šest protivavionskih metaka vojne upotrebe i manju količinu municije različitih kalibara“, saopšteno je iz Uprave policije.

Oružje i municija upućeni su Forenzičkom centru radi vještačenja.

O događaju je obaviješten zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Nikšiću, koji će se izjasniti o pravnoj kvalifikaciji krivičnog djela nakon sprovedenih vještačenja.

„Policijski službenici će i u narednom periodu sprovoditi intenzivne mjere i radnje na otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju posjedovanja oružja u ilegalnom posjedu“, poručeno je iz policije.

Iz Uprave policije podsjećaju da Zakon o oružju, koji je stupio na snagu 19. marta, propisuje obavezu građanima da policiji predaju oružje koje imaju u nelegalnom posjedu, a ukoliko to dobrovoljno učine za to neće snositi nikakve zakonske posljedice.

„Ukoliko policija u toku svojih aktivnosti pronađe nelegalno oružje, građanin tada ne može iskoristiti benefite ovog zakonskog rješenja, već će protiv njega biti podnijeta krivična prijava za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina, a za neke teže oblike čak osam godina“, podsjetili su iz policije.

U cilju pune implementacije Zakona o oružju, Ministarstvo unutrašnjih psolova, UNDP, Misija OEBS-a u Crnoj Gori i Centar za demokratsku tranziciju, uz finansijsku podršku Evropske unije i Ambasade Njemačke, pokrenuli su u junu kampanju „Poštuj život, vrati oružje“.

„Osim prikupljanja nelegalnog oružja cilj kampanje je i podizanje svijesti građana o štetnosti posjedovanja nelegalnog oružja kao i njihovo upoznavanje sa zakonskim odredbama. Od početka primjene Zakona do danas, građani su vratili 353 komada pištolja i pušaka, 90 minsko-eksplozivnih sredstava, 6.785 komada municije i 200 okvira za predato oružje“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, procedura za vraćanje oružja je jednostavna – u tri koraka – pozovi, prijavi i predaj oružje.

„Naime, građanin pozivom na besplatne brojeve 122 (policija) ili 080 888 888 (CDT) prijavi da želi da vrati oružje, dogovori se o mjestu i vremenu predaje oružja, nakon čega će stručni timovi policije i CDT-a doći da oružje preuzmu. Važno je istaći da građani oružje ne donose sami, kao i da oružje ili eksplozivne naprave ne ostavljaju na javnim mjestima, jer na taj način ugrožavaju svoj i živote drugih građana“, rekli su iz policije.

Portal Analitika