Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • „Katunjanin“, „Jokić Kimont“ i „Kobra“ koncesionari za eksploataciju ukrasnog kamena

„Katunjanin“, „Jokić Kimont“ i „Kobra“ koncesionari za eksploataciju ukrasnog kamena

Vlada je na sjednici održanoj 24. septembra donijela odlukue o dodjeli koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju arhitektonsko-građevinskog ukrasnog kamena na lokacijama „Tospude“ – Cuce, „Dolovi“ - Komani i Bobik -Čevo kompanijama „Katunjanin“ iz Herceg Novog, „Jokić Kimont“ iz Kotora i „Kobra“ iz Budve“.
„Katunjanin“, „Jokić Kimont“ i „Kobra“ koncesionari za eksploataciju ukrasnog kamena
Portal AnalitikaIzvor

Lokalitet „Tospude“ - Cuce utvrđen je koncesionim aktom koji je usvojen na sjednici Vlade Crne Gore od 29. januara 2015. godine. Kako se navodi u odluci, koncesija se daje na ukupan period od 30 godina, od čega je jedna godina predviđena za detaljna geološka istraživanja, jedna godina za pripremu ležišta za eksploataciju i 28 godina za eksploataciju.

„Koncesionar će u utvrđenom periodu od 28 godina vršiti eksploataciju predmetne mineralne sirovine u ukupnoj minimalnoj količini od 148.400 m3 č.s.m, odnosno 22.400 m3 tombolona i komercijalnog bloka, u odnosu 44:56. Koncesionar će vršiti minimalnu proizvodnju na godišnjem nivou od 5.300 m3 č.s.m., odnosno 800 m3 tombolona i komercijalnog bloka. Koncesionar će detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralne sirovine na predmetnom istražno-eksploatacionom prostoru vršiti u skladu sa potpisanim ugovorom, odobrenom tehničkom dokumentacijom, prostorno-planskom dokumentacijom i naročito u skladu sa propisima kojima se definiše oblast koncesija, geoloških istraživanja, rudarstva, zaštite životne sredine, uređenja prostora“, navedeno je u odluci Vlade.

Članom 6 odluke je precizirano da za dobijeno pravo na eksploataciju mineralne sirovine koncesionar plaća naknadu koja se sastoji iz stalnog i promjenjivog dijela. Ukupan stalni dio koncesione naknade, za period od 28 godina za eksploataciju, iznosi 588.000 eura, odnosno 21.000 eura godišnje.

„Koncesionar će godišnji iznos stalnog dijela koncesione naknade plaćati u jednakim

polugodišnjim ratama u iznosu od po 10.500 eura do kraja juna, odnosno decembra tekuće godine. Promjenjivi dio koncesione naknade obračunava se godišnje i iznosi sedam odsto od godišnje vrijednosti proizvodnje. Rokovi, način uplate naknade, kao i ostali uslovi korišćenja prava utvrdiće se ugovorom o koncesiji. Ugovor o koncesiji u ime koncedenta zaključiće ministar ekonomije u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke“, definisano je odlukom Vlade.

Koncesija za lokalitet„Dolovi“  -  Komani se takođe daje na ukupan period od 30 godina, od čega jedna godina za detaljna geološka istraživanja, jedna godina za pripremu ležišta za eksploataciju i 28 godina za eksploataciju. 

„Koncesionar će u utvrđenom periodu od  28 godina vršiti eksploataciju predmetne mineralne sirovine u ukupnoj minimalnoj količini od  93.000 m3 č.s.m, odnosno 14.000 m3 tombolona i komercijalnog bloka, u odnosu 44:56. Koncesionar će vršiti minimalnu proizvodnju na godišnjem nivou od 3.300 m3 č.s.m., odnosno 500 m3 tombolona i komercijalnog bloka.  Za dobijeno pravo na eksploataciju mineralnih sirovina koncesionar plaća koncesionu naknadu koja se sastoji iz stalnog i promjenjivog dijela.  Ukupan stalni dio koncesione naknade, za period od 28 godina za eksploataciju,  iznosi 328.300 eura, odnosno, 11.725 eura godišnje.  Koncesionar će godišnji iznos stalnog dijela koncesione naknade plaćati u jednakim polugodišnjim ratama u iznosu od po 5.862,50 eura do kraja juna, odnosno decembra tekuće godine.  Promjenjivi  dio  koncesione  naknade  obračunava  se  godišnje i  iznosi sedam  od  godišnje  vrijednosti proizvodnje“, ističe se u odluci Vlade.

Koncesija za lokalitet Bobik -Čevo se daje na ukupan period od 22 godine, od čega jedna godina za detaljna geološka istraživanja, jedna godina za pripremu ležišta za eksploataciju i 20 godina za eksploataciju.

„Koncesionar će u utvrđenom periodu  od 20 godina vršiti eksploataciju predmetne mineralne sirovine u ukupnoj minimalnoj količini od  94.000 m3 č.s.m, odnosno 14.000 m3 tombolona i komercijalnog bloka, u odnosu 44:56. Koncesionar će vršiti minimalnu proizvodnju na godišnjem nivou od 4.700 m3 č.s.m., odnosno 700 m3 tombolona i komercijalnog bloka. Ukupan stalni dio koncesione naknade, za period od 20 godina za eksploataciju,  iznosi 328.300 eura, odnosno 16.415 eura godišnje.  Koncesionar će godišnji iznos stalnog dijela koncesione naknade plaćati u jednakim polugodišnjim ratama u iznosu od po 8.207,50 eura do kraja juna, odnosno decembra tekuće godine.  Promjenjivi  dio  koncesione  naknade  obračunava  se  godišnje  i  iznosi  sedam odsto od  godišnje  vrijednosti proizvodnje“, navedeno je u odluci Vlade.

Portal Analitika