Politika

Dobro je što Moskva potencira značaj očuvanja stabilnosti u Crnoj Gori

U Podgorici je sinoć ocenjeno da je "dobra poruka za crnogorsku javnost" što i Moskva potencira značaj očuvanja stabilnosti u Crnoj Gori.
Dobro je što Moskva potencira značaj očuvanja stabilnosti u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Povodom navoda Departmenta za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u vezi sa protestima dijela crnogorske opozicije, agenciji Beta je iz vrha crnogorske vlasti rečeno da "bez obzira na to što se ne radi o zvaničnom stavu Rusije, imajući u vidu odakle  je došao odgovor na novinarsko pitanje, treba se prema njemu  odnositi s dužnom pažnjom".

"Već na prvi pogled, jasno se u njemu prepoznaju pozitivni elementi. Dobra poruka za crnogorsku javnost je što i Moskva potencira značaj očuvanja stabilnosti, naglašavajući da se radi o unutrašnjoj stvari suverene države", rečeno je dopisniku Bete u Podgorici.

U odgovoru (agenciji Beta iz ruskog Departmenta), kako navode u vlasti u Podgorici,  indirektno je potvrđeno da su ovi protesti dio anti-NATO kampanje, na šta crnogorska vlast od početka ukazuje.

"Tačna je tvrdnja da kurs vlasti ka EU i NATO nema apsolutnu većinu. Nema nigdje, ali taj kurs je stabilan i nepovratan. Jedino nije tačno da u Crnoj Gori postoji 'antiruska linija'”, navodi se u reagovanju iz Podgorice na ocjenu Departmenta ruskog Ministarstava spoljnih poslova.   

Strateški ciljevi Evropka unija i NATO integracije su, pre svijega za sigurnu budućnost  Crne Gore, za stabilan region i bezbjednu Evropu i svijet, a ne protiv Rusije ili bilo koga drugoga, kažu u crnogorskoj vlasti.

Ranije večeras agencija Beta je prenijela da "Moskva računa da protesti, koje je u Crnoj Gori organizovao Demokratski front (DF), neće dovesti do destabilizacije situacije u Crnoj Gori".

U  Departamentu za informacije i štampu ruskog Ministarstva spoljnih poslova su rekli  da  se računa da  "protesti koje je organizovao opozicioni DF u skladu sa opšteprihvaćenim pravnim i demokratskim standardima radi slobodnog izražavanja volje građana, neće isprovocirati destabilizaciju situacije u Crnoj Gori".

U Departamentu su naveli da polaze od toga da je reč o "unutrašnjoj stvari suverene države".

Po ocjeni Departamenta za informacije, akcije protesta u Podgorici pokazuju da kurs vlasti za ulazak u EU i NATO i "antiruska linija", "nemaju apsolutnu podršku crnogorskog stanovništva". (Beta)

 

Portal Analitika