Zanimljivosti

KLARKSON O DIZELAŠIMA: Bijesni napadi na VW su glupi i smiješni

Napadi na Folksvagen zbog izduvnih gasova su smiješni i glupi, napisao je za "Sunday Times" Džeremi Klarkson, povodom skandala oko lažiranja podataka o izduvnim gasovima koje proizvode TDI motori njemačkog automobilskog koncerna, prenosi Jutarnji.hr.
KLARKSON O DIZELAŠIMA: Bijesni napadi na VW su glupi i smiješni
Portal AnalitikaIzvor

"Upravo sam kupio Folksvagenov automobil i ono što izlazi iz njegovog zadnjeg dijela nimalo me ne brine. Zanima me jedino bezbjednost, vrijednost, performanse i kvalitet izrade vozila", kaže bivši voditelj najpopularnije emisije o automobilima - "Top Gear", koji je nedavno prešao u Amazon za koji će snimati novi automobilski serijal.

On čitav problem sagledava u širem političko-ekonomskom kontekstu. 

Ako bi se dogodilo da VW izađe iz biznisa, šteta bi bila ogromna jer ta kompanija posjeduje Audi, Bentli, Bugati, Lambordžini, Porše, Seat i Škodu, objašnjava Klarkson. 

A tada bi, piše on, uslijedili masovni otkazi pa Njemačka više ne bi bila u poziciji da spasava Grke ili udomi pola Sirije. 

Klarkson upozorava kako bi tek to izazvalo globalni ekonomski kolaps, humanitarnu katastrofu i druge nevolje. 

"Čitava priča ima dublje korijene. Najpre su nam, u nastojanju da spasu planetu, ekolozi govorili da kupujemo automobile sa dizel motorima. A onda, kad je polovina vozača to i učinila, odjednom su promijenili priču i počeli vikati: Ne! Dizel automobili su nova opasnost", tvrdi Klarkson. 

"Rekli su: Dizelaši su opasni zato jer proizvode jedinjenja azota i kiseonika, koje ćemo nazvati NOx (azotni oksidi) jer to zvuči zlokobno." 

"To će, kažu, ubiti sve naše bebe. I onda su razni 'mudri' ljudi u vladama širom svijeta odmah uveli nove propise o tome koliko te opasne supstance automobil smije proizvesti pa su auto-kompanije morale potrošiti bogatstvo za projektovanje niza novih dizel motora." 

"Ali VW je otišao korak dalje i opremio motore pametnim softverom koji mjeri čistoću izduvnih gasova. Grinpis je nekako izračunao da je zaobilaženjem pravila Folksvagen ubio 1700 ljudi. To je notorna glupost jer 40% azotnih oksida koji se stvaraju u drumskom saobraćaju u najvećim dijelu izlazi iz kamiona i autobusa. Golf dizel vašeg komšije tu neće ništa promijeniti", objašnjava Klarkson. 

U svom kritičkom osvrtu on podsjeća da su prevare i licemjerje na svakom koraku. 

"Tražimo povraćaj poreza na nešto što nije poslovni rashod, parkiramo na ulici, samo da bismo skoknuli do prodavnice, pišemo biografije koje nijesu sasvim istinite, imamo supružnike koji na sebe preuzimaju kaznene bodove za prebrzu vožnju, naša djeca imaju lažne lične karte da bi mogla ulaziti u klubove u petkom uveče. Pa i ja sam sedamdesetih ispod duge kose skrivao slušalice kada bih polagao ispite", otkriva Klarkson. 

rtcg.me

Portal Analitika