Društvo

Izašao novi broj "Komune"

Iz štampe je izašao novi 16.broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine „Komun@ koji i ovoga puta donosi bezbroj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore čime sve više razvija interes čitalaca za baštinu, tradiciju i prošlost naše zemlje.
Izašao novi broj "Komune"
Portal AnalitikaIzvor

 I ovaj kao i sve prethodne brojeve Komune potpisuju glavni urednik Amer Ramusović, izvršni urednik Minja Bojanić, tehnički urednik Voislav Bulatović, a Komunu je od danas moguće naći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Časopis započinje uvodnikom iz pera  mr Anastazije Miranović, poznate istoričarke umjetnosti i modne dizajnerke i kreatorke  pod nazivom „Imanje za nošnju“. Komun@, u rubrici diplomatija u autorskom tekstu Dejana Vukovića, redove posvećuje ekonomskoj saradnji  Crne Gore sa brojnim evropskim zemljama ,a mr Željko Rutović u  eseju o seiru objašnjava da je to fenomen i svojevrsni intimni zabran. Takođe u eseju o derneku  o kojem piše u ovom broju redovni kolumnista Komune Ramiz Hadžibegović naglašava da “kako god dernek definisali neće se pogriješiti”.

Aleksandra Stanković piše o Maji Đurić, istoričarki umjetnosti koja je fascinirana fotografijom i istorijom fotografije i koja je više od decenije tragala za usmenim i pisanim svjedočanstvima vizuelnog identiteta naše zemlje.Takođe, Vesko Baltić iz Mojkovca piše o nesvakidašnjoj izložbi fotografija o istorijatu privrede gradića na obali Tare, a Vesna Šoškić iz Bara o događaju koji je obilježio ovogodišnji “Barski ljetopis” izložbi čiju postavku čini 150 sačuvanih eksponata sa  sa broad “Dague”.

Prof.dr Ratko Božović u rubrici In memoriam,redove je posvetio akademiku dr Dušanu Kosoviću, a prof.dr Dragan Koprivica nedavno preminuloj pozorišnoj i filmskoj divi Dragici Tomas.

Zoran M.Zečević piše o nekadašnjim beranskim pekarima , Miro Marušić o Perastu kao prijestonici klapske pjesme, Minja Bojanić o poetici bogumilskih stećaka, a mr Esko Muratović o jezičkim posebnostima Bihora. U rubrici dijaspora Radmila Perović predstavlja Rada Marića, Crnogorca koji živi i radi u Londonu, Maja Grgurević pjesnika  Viktora Vidu, a Miomir Mišović kao podsjećanje na 50 godina od smrti  Aleksandra Lesa Ivanovića, dok Vlado Duletić piše o Vladici Vasiliju Petroviću, najznačajnijem Crnogorcu sahranjenom van Crne Gore, a Ismet Mujović iz Rožaja o Mirsadi Bibić Šabotić”profesoricu pozorišne magije”.

U rubrici iz crnogorskih gradova Dražen Drašković  piše o tome kako se svojevremeno gradio Kolašin, Beća Čoković iz Bijelog Polja o graditeljskom nasljedju u gradu pod Obrovom, a Adel Omeragić u zapisu iz Gusinja o tri bogomolje različitih konfesija u istoj ulici.Novak Rutović piše o svim našim migracijama i ognjištu bez duše, a Željko Starčević o obnavljanju tradicije suhozida.

U rubrici novi naslovi Komun@ ovoga puta predstavlja knjige “Novski Don Kihot”, književnika Čeda Baćevića i “Crnogorska pop rock muzika 1954-1991”autora Željka Milovića, dok nas kroz ulcinjske ribarske priče ponovo provodi Muzafer Beljo Čauši, a u rubrici jubileji Radojica Bulatović i Đok Dukaj podsjećaju na pola vijeka postojanja emisije na albanskom jeziku na Radiju Crne Gore.

Sportske strane rezervisane su za još jedan nastavak podsjećanja na 90 godina postojanja FK Budućnost iz Podgorice iz pera Huseina Cena Tuzovića, a Željko Milović iz Bara na ženski košarkaški klub iz grada pod Rumijom.

U rubrici biblioteka na poslednjoj stranici mogu se pročitati  impresije časopisa Nikšićkog pozorišta  o Komuni, kao jedistvenoj riznici baštine.

 

Portal Analitika