Svijet

Ukrajina za ruski gas treba da plati tri milijarde USD

Ukupna suma koju će Ukrajina biti obavezna da plati za ruski gas u zimskom periodu dostići će oko tri milijarde USD, saopštio je predsjednik Rusije, Vladimir Putin.
Ukrajina za ruski gas treba da plati tri milijarde USD
Portal AnalitikaIzvor

On je poručio da Ukrajina može da preuzme preostalu količinu gasa za podzemna skladišta u vrijednosti 500 miliona USD, ali da mora da plati i ruske isporuke tokom cijele zime, što je oko tri milijarde USD, prenosi Tanjug.

Ministar energetike Rusije, Aleksandar Novak, rekao je da Gasprom još nije dobio od Kijeva 500 miliona USD avansa za isporuku gasa.

On je podsjetio da su Rusija i Evropska komisija (EK) potpisale protokol o isporukama gasa Ukrajini i da je sada došao red na Kijev.

»Lopta je na strani Ukrajine. Mi smo potpisali protokol, EK takođe. U principu, Kijev ništa ne sprečava da obavi uplatu na osnovu tih sporazuma koji su postignuti«, kazao je Novak.

Dogovor da Ukrajina od Gasproma kupi oko dvije milijarde kubnih metara gasa postignut je 25. septembra u trostranim »gasnim« pregovorima Rusije, EU i Ukrajine u Briselu.

U tu svrhu Naftogas je već namijenio oko 500 miliona USD. Sredstva bi trebalo da legnu na račun ruske kompanije poslije potpisivanja svih dokumenata parafiranih u Briselu.

Portal Analitika