Muzika

Prvi ugovor Bitlsa iz 1962. godine prodat za 365 hiljada funti

Prvi ugovor između svjetski popularne rock grupe Bitlsa sa početka njihove karijere i menadžera Briana Epsteina iz 1962. godine prodat je na aukciji za 365 hiljada funti.
Prvi ugovor Bitlsa iz 1962. godine prodat za 365 hiljada funti
Portal AnalitikaIzvor

Ugovor je prodat na aukciji u Londonu za nevjerovatnu sumu novca, a predstavlja važan segment u karijeri Bitlsa. Naime, to je prvi ugovor koji je potpisao menadžer Brian Epstein sa članovima grupe koju su činili John Lennon, George Harrison, Paul McCartney i Ringo Starr. 

Ugovor je potpisan nekoliko dana prije nego što su Bitlsa objavili svoj prvi singl pod nazivom "Love Me Do". Aukcija je održana u aukcijskoj kući Sotheby, a kupac je anoniman. 

Brian Epstein je bio menadžer Bitlsa na početku njihove karijere. Bio je veoma omiljen, a i sami članovi grupe su ga često oslovljavali kao "peti član grupe". Epstein je umro 1967. godine.

Prvi ugovor Bitlsa i menadžera Briana Epsteina (Foto: AFP)



Stručnjaci iz aukcijske kuće Sotheby istakli su važnost ovog ugovora kazavši da Bitlsi ne bi postigli svjetsku popularnost bez ovog ugovora i menadžera Epsteina. 

"Trebalo je nešto više od nadahnutog muziciranja i pisanja pjesama za veliki uspjeh", istakli su iz aukcijske kuće.

S obzirom na to da su George Harrison i Paul McCartney bili maloljetni u vrijeme potpisivanja ugovora, umjesto njih su to uradili njihovi očevi. U ugovoru se navodi da se članovi grupe Bitlsa slažu da imenuju menadžera koji će ih predstavljati u svijetu na period od pet godina, počevši od 1. oktobra 1962. godine.

klix.ba

Portal Analitika