Svijet

Američki sud odbacio tužbu protiv Saudijske Arabije zbog napada 11. septembra

U Americi je odbačena tužba protiv Saudijske Arabije za njenu navodnu ulogu u terorističkim napadima od 11. septembra, uz tvrdnju advokata da je postupak spriječen zbog odluke američke vlade da zadrži tajnost određenih dokumenata, prenosi Index.
Američki sud odbacio tužbu protiv Saudijske Arabije zbog napada 11. septembra
Portal AnalitikaIzvor

Članovi porodica žrtava napada u tužbi tvrde da je Saudijska Arabija pomagala Al Kaidi i teroristima pružala finansijsku i materijalnu pomoć.

Okružni sudija Džordž Danijels juče je presudio da tužiocii nisu ponudili dovoljno dokaza koji bi dozvolili narušavanje suverenog imuniteta Saudijske Arabije.

- Navodi u tužbi sami po sebi nisu dovoljni da ovom sudu pruže osnovu za nametanja jurisdikcije nad optuženima - napisao je Danijels u obrazloženju presude.

On je odbacio i nove dokaze iz svjedočenja takozvanog "dvadesetog otmičara" Zakarijasa Musauija koji tvrdi da ga je saudijski princ finansijski potpomagao tokom kursa u školi letjenja i da je "velike količine novca" dao drugim napadačima. Petnaest od 19 otmičara koji su izveli napad od 11. septembra je bilo iz Saudijske Arabije.

- Očigledno, mi se uz poštovanje ne slažemo s odlukom suda - rekao je Šon Karter, jedan od advokata koji zastupa porodice i obećao ulaganje žalbe.

I tužioci i odbrana su tokom postupka često citirali izvještaj Komisije koja je vodila istragu napada, ali je tužiocima dio dokaza ostao nedostupan, jer su označeni kao tajna.

- Ključni dokazi za tvrdnje ostaju označeni kao tajni. Vladina odluka da nastavi s skrivanjem materijala je očigledno uticala na ovaj ishod - rekao je Karter.

Jedan od advokata tuženih, Majkl Kelog, nije ponudio komentare na presudu u sporu koji je započeo 2002. godine, uz potraživanja u iznosu od više milijardi dolara od zemalja, banaka i organizacija za koje tužioci tvrde da su pomagali Al Kaidi.

Izvor i foto: Index.hr

Portal Analitika